Max Mulder | Leermeester 2021

Nieuws - 03 juni 2021

Prof.dr.ir. Max Mulder, hoogleraar Control & Simulation van de afdeling Control & Operations bij de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (LR) is donderdag 3 juni door het Universiteitsfonds Delft uitgeroepen tot Leermeester 2021. Mulder is voorgedragen door prof.dr. Henri Werij (decaan van de Faculteit LR), collega’s in zijn vakgebied, studievereniging VSV ‘Leonardo Da Vinci’ en voormalige masterstudenten en promovendi. “Professor Mulder ontvangt de Leermeesterprijs voor zijn bijzondere rollen in het onderwijs, onderzoek en de organisatie. In Professor Mulder herkent de jury een echte Leermeester, een vakman die naast zijn uitmuntende kwaliteiten als onderzoeker ook excelleert in de brede coaching van studenten, promovendi en collega’s”, aldus prof. van Keulen, Voorzitter jury Leermeesterprijs 2021.

Deze prijs voelt voor mij als de hoogste eer die je maar kan krijgen. Ik ben altijd gaan doen wat ik leuk vind en deze waardering krijgen op dit moment in mijn carrière voelt heel bijzonder. Dat deze prijs vanuit collega's en studenten komt maakt het nog specialer!

Prof.dr.ir. Max Mulder

Een ware leermeester

Professor Mulder is in december 1999 als universitair docent begonnen aan de Faculteit LR van de TU Delft, waar hij in 2005 een Vidi beurs wist te verkrijgen. Tien jaar later, in 2009, is hij door het toenmalige College van Bestuur benoemd tot voltijds hoogleraar op de leerstoel Aerospace Human Machine Systems. Prof. Mulder heeft in de afgelopen 12 jaar als hoogleraar circa 300 studenten begeleid in hun afstuderen. Hij is een aantal keren uitgeroepen tot ‘lecturer of the year’ van de Faculteit LR. Ook heeft hij inmiddels als supervisor en promotor meer dan 40 promovendi naar een succesvolle afronding van hun promotie-onderzoek begeleid.

Alle activiteiten die professor Mulder ontplooit op het gebied van onderwijs, het begeleiden van afstudeerders en promovendi, onderzoek en management, hebben als kenmerk dat ‘top’ kwaliteit voorop staat. Dit alles doet hij op een kritische maar bijzonder mensgerichte manier. Hij is een mentor in hart en nieren voor diegenen die hij opleidt. Ook het creëren van samenwerking staat bij hem hoog in het vaandel. Zowel in het geven van onderwijs, bij het begeleiden van afstudeerders en promovendi, als in zijn contacten met anderen, ook externe partijen, is hij altijd op zoek naar consensus en cohesie. Door zijn werkwijze en aandacht voor mens en omgeving weet hij velen te motiveren in hun activiteiten.

― Pof.dr. H.G.C. Werij

Het beste van de TU Delft

Sinds 1994 reikt het Universiteitsfonds Delft jaarlijks de prestigieuze Leermeesterprijs uit aan een hoogleraar verbonden aan de TU Delft. Een Leermeester blinkt uit in onderzoek én onderwijs. Leermeesters behoren tot de top van de TU Delft en weten de volgende generatie Delftse ingenieurs te inspireren en te motiveren. Leermeesters worden niet verkozen op basis van rendementscijfers of impactscores, evenmin worden ze van bovenaf aangewezen. Leermeester kun je alleen worden op voorspraak van je collega’s en je studenten die jou als hun Leermeester beschouwen.

De prijs

De Leermeester ontvangt de zilveren Leermeesterpenning en een bijbehorende cheque van €15.000. Ook stelt KLM twee vliegtickets voor een bestemming naar keuze ter beschikking aan de Leermeester. 

‘Professor Mulder staat onder studenten bekend voor zijn hoge kwaliteit van onderwijs en zijn exceptionele toewijding voor de studenten binnen, en buiten de collegezaal. Tijdens de COVID-19 pandemie heeft hij veel tijd geïnvesteerd in het begeleiden van zijn studenten. En wist hij zelfs virtueel zijn enthousiasme over te brengen aan de studenten. Daarnaast heeft professor Mulder zich afgelopen jaren veelvuldig ingezet voor extra curriculaire activiteiten van de vereniging zoals begeleider bij de Study Tour en spreker tijdens het VSV Symposium. Als u iemand vraagt wat zij vinden van professor Mulder, zult u praktisch elke keer een positieve reactie krijgen, gepaard met een memorabel verhaal, zowel binnen als buiten de collegezaal.’

Jaime Aalders President VSV ‘Leonardo da Vinci’

Max motiveert en geeft credits aan zijn team. Max is een man met enorme vakkennis. Dat is merkbaar als hij met zijn peers spreekt, aan zijn consistente output van grote kwaliteit, en ook aan de vele prijzen die hij wint voor zijn onderzoek

Prof.dr.ir. D.A. Abbink (TU Delft)

Max is een uitermate vriendelijke en benaderbare hoogleraar. Hij is zeer begaan met zijn studenten en medewerkers. Hij is niet alleen geïnteresseerd in het gepresenteerde werk, maar ook in de persoon erachter. Hij spoort aan en geeft vrijheid waar daar ruimte voor is, stelt gerust en stuurt bij waar dat nodig is.

Dr.ir. Joost Venrooij, voormalig promovendus onder begeleiding van prof. Mulder

Professor Mulder inspireert, is deskundig en ook altijd zelf weer op zoek naar nieuwe kennis. Hij bevordert ontwikkeling van zijn onderzoek en studenten, maar is niet gefixeerd op vooruitgang alleen en heeft een natuurlijk talent om te doen wat juist is. Dat is wat professor Mulder uniek maakt en waarom hij wat mij betreft de Leermeesterprijs verdient.

Ir. Annemarie van den Hoed. Voormalig MSc. Student onder begeleiding van prof. Mulder