e-Refinery en VoltaChem (TNO) in de Volkskrant: “Chemische industrie zonder olie, kan dat? In Delft wordt gewerkt aan de groene toekomst van Pernis”

Nieuws - 03 mei 2022

De petrochemische industrie in Rotterdam is de kraamkamer van de Nederlandse en Duitse industrie. Maar ze is vervuilend en stoot veel CO2 uit. Elektrificatie is ook hier de sleutel tot schone en duurzame productie. Welke stappen zijn nodig? Van idee naar industrie.

Een artikel van Bard van de Weijer

Chemie kan zonder fossiel. Met de basiscomponenten H, N en C kan de chemische industrie in principe dezelfde producten maken als nu, zoals methanol, ethyleen, ammoniak en kerosine - maar dan fossielvrij.

Ruud van Ommen, hoogleraar chemische technologie aan TU Delft is gespecialiseerd in reactoren die CO2 met behulp van elektriciteit kunnen omzetten naar brandstoffen en chemicaliën. Dit gebeurt in zijn lab aan de TU Delft op kleine schaal. Van Ommen doet met collegawetenschappers fundamenteel onderzoek naar hoe deze reactoren opgeschaald kunnen worden van lab-schaal tot industriële reuzen.