100e afvalzuiveringsinstallatie met Nereda-technologie van de TU Delft gebouwd in Florida

Nieuws - 13 april 2023 - Communication TNW

Vijfentwintig jaar nadat de bekroonde Nereda®-technologie is uitgevonden in het lab van Mark van Loosdrecht van de TU Delft wordt nu de 100e afvalzuiveringsinstallatie met Nereda® in Florida opgeleverd. De installaties staan inmiddels over de hele wereld, van Brazilië tot Zweden en van Zuid-Afrika tot de Verenigde Staten. De installaties maken gebruik van het biologische zuiveringsproces Nereda® dat tot 50% minder elektriciteit en weinig of geen chemicaliën verbruikt in vergelijking met conventionele rioolwaterzuiveringsinstallaties.


Energiezuinigere waterzuivering
Het bijzondere aan deze manier van waterzuivering is dat de bacteriën in korrels groeien in plaats van vlokken waardoor ze veel sneller bezinken: gemakkelijk meer dan een meter in vier minuten vergeleken met een meter per 60 minuten voor conventionele waterzuivering. 

Naast de goede bezinkingseigenschappen van korrelslib vinden alle biologische zuiveringsprocessen ook nog eens tégelijkertijd plaats in dezelfde korrel. In de korrels zijn namelijk zuurstofrijke, zuurstofarme en zuurstofloze zones aanwezig. Daardoor kunnen verschillende type bacteriën tegelijkertijd hun werk doen. Dit is een wezenlijk verschil met de traditionele waterzuivering waar de processen zich in verschillende ruimtes afspelen. Energieverslindende pompen, of andere mechanische apparatuur, om deze organismen van de ene naar de andere ruimte te verplaatsen, zijn dus niet meer nodig. Dat maakt de installatie een stuk energiezuiniger en eenvoudiger; Nereda-installaties kunnen tot vier keer kleiner en 50% energie-efficiënter zijn, terwijl ze geen of veel minder chemicaliën nodig hebben. 

Van labtafel naar commerciële toepassing
Het is een uitzonderlijk verhaal van hoe fundamenteel onderzoek naar de bouw en vorm van een slijmerig laagje microben heeft geleid tot nieuwe reactortechnologie, die ontzettend snel door de markt is opgepakt en wereldwijd binnen korte tijd op grote schaal in gebruik is genomen. 

Het lukte de groep van Mark van Loosdrecht om in 1997 het gewenste korrelvormige slib te laten groeien. Vervolgens is de technologie in 2002, door een publiek-private samenwerking met Royal Haskoning DHV (toen DHV), STOWA, de waterschappen en de TU Delft, binnen een tijdsbestek van 10 jaar van de labtafel naar een commerciële toepassing gebracht. Dat is snel; aangezien de gemiddelde installatie een levensduur van 25 tot 50 jaar heeft; en bouw en planning van dit soort installaties al gauw 5-7 jaar in beslag nemen. 

Duurzame (land)bouw en materialen
Het bleef niet alleen bij duurzame zuiveringstechnologie: verder onderzoek door de groep van Mark van Loosdrecht naar de manier waarop de bacteriën zichzelf aan elkaar hechten heeft geleid tot Kaumera, dat als nieuw biopolymeer zijn weg naar de markt vindt in de duurzame bouw-, landbouw- en materialenindustrie. Kaumera Nereda® Gum is een nieuwe grondstof die wordt gewonnen uit de slibkorrels die zich vormen bij het Nereda®-zuiveringsproces. 

De eerste grotere toepassingen zijn het gebruik van Kaumera in de landbouw. Het kan niet biologisch afbreekbare polymeren op oliebasis vervangen bij het coaten van zaden of het pelleteren (persen tot kleine korrels) van meststoffen. Maar het kan ook worden gebruikt als bodemverbeteraar om het waterbindend vermogen van de bodem te vergroten en de plantengroei te stimuleren. Op langere termijn kan Kaumera onder meer worden gebruikt voor de productie van composietmaterialen die in de bouwindustrie kunnen worden gebruikt. Cellulose en Kaumera kunnen worden gevormd tot brandvertragende gevelplaten

Meer informatie: Nereda News Royal Haskoning DHV