Toewijzing veelbelovende onderzoeksproject van Aswin Muralidharan binnen Open Competitie ENW-XS

Nieuws - 01 juni 2023 - Communication TNW

Het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft 28 aanvragen in de Open Competitie ENW-XS gehonoreerd. Een van de gehonoreerde aanvragen is van Aswin Muralidharan voor het project ‘Using bacterial defence machinery for selective killing of cancer cells.’ Aswin Muralidharan is postdoctoraal onderzoeker bij Prof. Stan Brouns (afdeling Bionanoscience). Muralidharan’s huidige onderzoeksinteresse ligt in interacties tussen bacteriën en bacteriofagen.

Using bacterial defence machinery for selective killing of cancer cells
Kanker is een belangrijke doodsoorzaak en er is een sterke behoefte aan de ontwikkeling van gerichte kankertherapieën die de mogelijke bijwerkingen van traditionele chemotherapieën verlichten. Om gerichte therapieën te ontwikkelen zijn nieuwe moleculen nodig, zoals eiwitten of antilichamen, om kankercellen te onderscheiden van normale cellen. Ons doel is om de manier waarop bacteriën hun ziekteverwekkers identificeren in te zetten om kankercellen te vinden. We willen een nieuw bacterieel verdedigingsmechanisme (CRISPR-geleide caspase) aanpassen om kankermutaties op te sporen en zo geprogrammeerde celdood induceren, zodat kankercellen zichzelf opruimen.

https://www.nwo.nl/nieuws/achtentwintig-toewijzingen-aan-veelbelovende-onderzoeksprojecten-binnen-open-competitie-enw-xs