News and Events

TU Delft Education Heroes in the spotlight during Education Day on 4 November

08 oktober 2021

TPM MOOC: Designing a Climate Neutral World: An Introduction

On the 15th of November a new TPM MOOC will start in which professor Kornelis Blok will focus on designing a climate neutral world. Participants will learn about climate change strategies and are given basic tools used for evaluation alternative options for mitigating greenhouse gas emissions.

28 juli 2021

Pre-announcement High Tech Sustainable Future Call 2021

The goal of the High Tech for a Sustainable Future programme is to stimulate structural and sustainable collaborative theme-oriented research between the four TU’s on topics that require 4TU collaboration and for which it is currently more difficult to acquire funding externally (namely new or high risk topics). The societal relevant research programmes attract and develop new and diverse talent for the four TU’s and aim to deliver societal impact through scientific breakthroughs. After a funded start-up period of five years, research should continue without 4TU.Federation funding. The programmes strive to increase visibility and impact of the 4TU.Federation in society.

06 juli 2021

Teachers of the Year 2021 van TNW bekendgemaakt

Tijdens een online uitreiking op 6 juli hebben decaan Paulien Herder en Directeur Onderwijs Chris Kleijn de Teachers of the Year van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen bekendgemaakt. De winnaars zijn: Wim Bouwman (AP), Tom Burdyny (MST & CE), Caroline Wehrmann (SEC), Frank Hollmann (LST) en Margreet Docter (NB). Tom Burdyny is daarnaast uitgeroepen tot Teacher of the Year van de gehele faculteit TNW.

22 maart 2021

Will we soon be able to fly sustainably?

Last month, a passenger plane flew from Amsterdam to Madrid for the first time, with a mix of ordinary and 500 litres of sustainable synthetic kerosine in the tank. Possibly the first step towards sustainable flying. How is it made from CO2, water and green electricity?

02 maart 2021

Fokko Mulder at BBC.com Future Planet about Battolyser

At the turn of the 20th Century, Thomas Edison invented a battery with the unusual quirk of producing hydrogen. Now, 120 years later, the battery is coming into its own.

03 februari 2021

CO₂ uit de atmosfeer opvangen met duurzame energie

Er wordt hard gewerkt aan methodes om CO₂ af te vangen uit de atmosfeer, om op die manier klimaatverandering tegen te gaan. Naast bestaande methodes met giftige oplosmiddelen, zijn er nu elektrochemische technieken in opkomst die kunnen werken met duurzame elektriciteit. De Delftse onderzoeksgroep van David Vermaas analyseerde samen met Wetsus en Caltech deze verschillende duurzame methodes om CO₂ af te vangen en vergeleek ze voor het eerst met elkaar. Daarnaast beschreven de onderzoekers ook welke methodes de meeste potentie hebben om grootschalige CO₂-afvang mogelijk te maken. Hun paper verscheen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Energy & Environmental Science.

03 februari 2021

Willem Haverkort in Delft Integraal

Lees het interview dat hij had met Delft Integraal over de opschaling van elektrolyse. Bij 3ME focust hij zich op de optimalisatie van elektrochemische energiesystemen en het gebruik van waterstof als opslagmiddel voor duurzame energie.

20 januari 2021

Paulien Herder benoemd tot decaan faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW)

30 november 2020

First prize from De Nederlandse Gasindustrie Prijzen 2020 for Joseph Daatselaar

On November 30, Joseph Daatselaar received the first prize from the Dutch Gas Industry Awards (De Nederlandse Gasindustrieprijzen) for his thesis research “Microporous Separators for CO2 Electrolysis”.