'Supersonic planes are not going to save us'

News - 12 October 2020

In response to the messages about a new supersonic aircraft, Dean Henri Werij wrote a letter sent to the Volkskrant. You can read it today, October 12th 2020, as Letter of the Day (in Dutch):

“De luchtvaartsector staat momenteel voor een van de grootste uitdagingen in haar geschiedenis: de opgave de luchtvaart volledig duurzaam te maken. De overstap naar andere energiedragers als opvolger van ‘fossiele’ brandstoffen is daarbij essentieel. Ongeacht de keuze die er uiteindelijk wordt gemaakt, waarbij ‘groene’ waterstof een belangrijke kanshebber is, is het van het grootste belang de energiebehoefte van het vliegtuig verder omlaag te brengen. 

We hebben immers geen overschot aan duurzame energie en die zal er voorlopig ook niet zijn. Een supersoon vliegtuig als de Ouverture, beschreven in deze krant gaat niet efficiënt met de energie om; de energiebehoefte per passagier per kilometer is groter dan bij bestaande vliegtuigen en voldoet daarmee niet aan de eis die wij aan toekomstige vliegtuigen stellen. 

Simpelweg verwijzen naar het gebruik van biokerosine, alsof daar voldoende van beschikbaar is, is een goedkope wijze van het doorschuiven van het probleem, waarbij ook nog eens voorbij wordt gegaan aan andere emissie-effecten dan die van CO2, al helemaal als men op grotere hoogte wil vliegen. Al met al is de Concorde een slechte ontwikkeling waarop de wereld niet zit te wachten.”

Henri Werij, Dean Aerospace Engineering TU Delft

Also read the letter (in Dutch) on the website of De Volkskrant.

/* */