Glazen Masonry Brug

Een brug is een goede manier om de lastdragende capaciteit en de veiligheid van materiaal te demonstreren. Glas is duurzaam (gemaakt van zand, oneindig vaak recyclebaar) en slijtvast (geen corrosie, roest of rotting). Mensen vertrouwen de sterkte van glas echter nog niet. 

Het ontwerp van de brug is bijna klaar en zal worden gerealiseerd op de ‘Green Village’ op de campus van de TU Delft. Voor de voorgestelde bouwmethode (‘droge montage’) moeten de details echter nog verder worden onderzocht. Er worden schaalmodellen gemaakt en experimenteel getest. Er worden structuuranalyses uitgevoerd en uiteindelijk wordt de brug gezamenlijk gebouwd door de groep ‘Glass and Transparency’ bij CiTG en de nieuwe groep ‘Design of Infrastructures’ bij de faculteit Bouwkunde.

Het tastbare resultaat van de inspanningen wordt een glazen brug met een overspanning van 14 meter, die volledig kan worden gerecycled, verplaatst of aangepast, omdat alle onderdelen mechanisch zijn bevestigd (droge montage).

Het psychologische resultaat van een glazen infrastructuurobject waarop mensen kunnen lopen en fietsen, zal zijn dat glas algemener wordt geaccepteerd als lastdragend materiaal.

Destructieve beproeving. Bezwijken van de steen trad op onder een puntlast van 34 kN in het midden van de boog.

Het project team

Prof. Rob Nijsse (projectleader)
Joris Smits (contact)
Ate Snijder
Telesilla Bristogianni