Delftse innovatie wint Dutch Design prijs

Nieuws - 25 april 2018 - Webredactie 3mE


De nieuwe grijper (nemaX®) die de Nederlandse grijperfabrikant Nemag in samenwerking met transsporttechnoloog Dingena Schott en haar team van de afdeling Maritime and Transport Technology ontwikkelde heeft weer een prijs gewonnen; de Red Dot Award, een internationale prijs voor design. Het is voor het eerst dat een industriële grijper deze internationale onderscheiding in ontvangst mag nemen. In november 2017 werd de grijper al beloond met de Innovative Technology Award van de International Bulk Journal, het toonaangevende magazine in de markt van droge bulkgoederen.

Nemag ontwikkelde met het team van Schott een simulatiemethode om grijpers, door middel van virtuele simulaties, te ontwikkelen en te optimaliseren. Het resultaat mag er zijn: de nemaX is de meest productieve grijper op de markt waarmee schepen sneller en duurzamer gelost kunnen worden. De nemaX verhoogt de totale productiviteit van een overslagterminal voor droge bulkgoederen met tenminste 10%” en heeft minder bewegende delen én de laagste onderhoudskosten van alle grijpers op de markt. Het slanke, elegante ontwerp maakt optimaal gebruik van de mechanische eigenschappen van hoogwaardig staal en kent een minimum aantal draaipunten. Naast een mooi ontwerp is de nemaX ook gegarandeerd kostenefficiënt in gebruik en onderhoud.

Michel Corbeau, General Manager bij Nemag: “We zijn ontzettend trots dat de nemaX de eerste grijper ter wereld is die de Red Dot Award wint. Het is een bevestiging van ons innovatieve partnership met de TU Delft, die ons heeft geholpen deze slimme en snelle grijper te ontwikkelen.” 

Over de Red Dot Design Award
De Red Dot Award is een van de belangrijkste ontwerpwedstrijden ter wereld. In 1955 kwam een jury voor het eerst bij elkaar om de beste ontwerpen van dat moment te beoordelen. In de jaren 1990 ontwikkelde de directeur van Red Dot, Prof. dr. Peter Zec, de naam van de award en het merk. Sinds die tijd is de gewilde Red Dot Award het gerespecteerde internationale bewijs van uitmuntende ontwerpkwaliteit. Om de diversiteit binnen de ‘designtak’ professioneel te kunnen waarderen, is Red Dot Design Award in drie disciplines opgesplitst: Product Design, Communication Design en Design Concept.
Voor meer informatie: www.red-dot.de.

Lees meer over de innovatieve grijper in de rubriek Check out our Science.