Werktuigbouwkunde studenten ontwerpen inventieve pakkethond

Een uitkomst voor pakketbezorgers

Nieuws - 02 juli 2020 - Webredactie 3mE

Een bestuurbaar wagentje met zes wielen en hefpoten dat een pakket van minstens 10 kilo kan laden en lossen en over diverse hindernissen kan verplaatsen. Ideaal voor pakketbezorgers die – mede vanwege de coronacrisis – steeds meer en zwaardere pakketten moeten afleveren bij mensen thuis. Studentengroep WB62 wint met hun pakkethondje ‘De Scarabee’ de Ontwerpwedstrijd Werktuigbouwkunde. De prijs werd uitgereikt tijdens een live online event met bijna 500 deelnemende studenten.

Het winnende ontwerp heeft zo min mogelijk aandrijvingen en grotendeels mechanische en geometrische oplossingen. Zo blijft het pakket stabiel liggen door twee onaangedreven zijwieltjes aan het middenwiel en een kleine helling in het vlak waar het pakket op ligt. Twee poten kunnen tegelijkertijd worden opgetild met behulp van een simpel scharniersysteem. Voordelen: lage productiekosten en minder mogelijke faalmechanismen.

‘’Het voelt geweldig om uit te blinken met een ontwerp waar je zo hard aan hebt gewerkt’’, vertelt Max Wildschut, een van de studenten uit de winnende groep. ‘’Ik vond het heel leerzaam om met behulp van simulaties ons ontwerp oneindig te analyseren. In die simulaties kwamen vaak onverwachte problemen aan het licht. We zijn er achter gekomen hoe belangrijk het is om hier veel tijd en energie in te steken om het ontwerp steeds weer te kunnen verbeteren.’’

Een aangepast ontwerpproject

De wedstrijd was de afsluiting van een groot eerstejaars ontwerpvak. Analyseren en simuleren speelden dit jaar een grotere rol dan ooit. Vanwege de coronacrisis moest het project vijf weken na de start namelijk onverwachts flink worden aangepast. Een behoorlijke uitdaging, want hoe vorm je een ontwerpvak, dat heel praktijkgericht is en ruim 500 studenten betreft, opeens om naar online? De opdracht bleef om in competitie met elkaar een ‘pakkethondje’ te ontwerpen, alleen nu in de vorm van een digitale simulatie. De studenten mochten namelijk de werkplaats niet meer in vanwege alle coronamaatregelen.

Een uitzondering gold voor een tiental ontwerpen, die op basis van de eerste productietekeningen werden uitgekozen om te laten maken door medewerkers van de werkplaats op de faculteit. Die tekeningen moesten tot in de puntjes uitgewerkt zijn, zodat er zonder eigen tussenkomst een prototype van het ontwerp kon worden vervaardigd. Een aantal studenten mocht hun prototype testen op het nagebouwde wedstrijd-parcours met hindernissen, buiten achter de werkplaats. De productie in de werkplaats is gefilmd. Aan de hand van deze video’s konden alle eerstejaars Werktuigbouwkunde studenten reflecteren op hun eigen ontwerpwerk.

De wedstrijddag

Logischerwijs zag ook de wedstrijddag er dit jaar anders uit dan normaal: geen fysiek parcours op de Markt of in het Mekelpark, maar een online prijsuitreiking, waarbij de winnaars zijn bepaald aan de hand van motion-simulatiefilmpjes. Alle studentengroepen moesten een video van hun ontwerpsimulatie inleveren om zo mee te doen aan de wedstrijd. De simulatie moest alle benodigde functies voor een goede prestatie van het ontwerp duidelijk en realistisch laten zien.

Op 17 juni 2020 werden alle video’s bekeken en beoordeeld door de projectdocenten (de scheidsrechters op deze dag) en door een aantal juryleden uit het bedrijfsleven. Zo reikte Huisman Equipment de Constructeursprijs uit, Design Solutions de SolidWorks Design Award (prijs voor het beste 3D CAD-model) en was er een award van het Science Centre. Studenten mochten ook op elkaar stemmen voor de Peer Award. Dit alles gebeurde tijdens een online live-event (Teams), waar bijna 500 eerstejaars studenten vanuit huis aan deelnamen.

Prof. dr. Theun Baller, decaan van faculteit 3mE, reikte de eerste, tweede en derde prijs uit en complimenteerde de studenten voor hun werk. ‘’Ingenieurs moeten regelmatig reageren op veranderende omstandigheden. Jullie laten zien dat fantastisch te kunnen. Ik ben daar trots op en jullie mogen zelf trots zijn op wat jullie hebben gerealiseerd.’’ Ook bedankte hij alle docenten voor hun inzet en aanpassingsvermogen in deze onvoorspelbare periode.

Studievereniging Leeghwater sloot de online ontwerpwedstrijd af met een bemoedigende boodschap voor de komende tentamenperiode (met behulp van 2510 post-its!):