Bewegingsintenties in de hersenen decoderen met echografie

Nieuws - 22 maart 2021 - Communication TNW

Een internationaal team wetenschappers, waaronder ImPhys-onderzoeker David Maresca, heeft vandaag een artikel gepubliceerd in Neuron waarin ze de decodering van bewegingsintenties in de hersenen met ultrasone golven aantonen. De resultaten zijn veelbelovend voor de ontwikkeling van minder invasieve brein-machine interfaces.  

Hoewel veel technieken hersenactiviteit in beeld kunnen brengen, was dit de eerste keer dat een nieuwe technologie, genaamd functionele ultrasone beeldvorming, werd gebruikt om motorische planning diep in de hersenen te detecteren. Het onderzoeksteam achter dit artikel werd geleid door Caltech professoren Mikhail Shapiro en Richard Andersen, en bestond verder uit Inserm professor Mickael Tanter, hoofdauteurs Sumner Norman (Caltech), David Maresca (TU Delft) en Vasileios Christopoulos (UC Riverside).  

Met deze techniek kon het team voorspellen of een beweging werd gepland of niet, en of die beweging een oog- of armbeweging naar links of naar rechts was. Het team is nu bezig functionele ultrasone decodering toe te passen op gecompliceerdere motorische controletaken. Bij ImPhys ontwikkelt Dr. Maresca ultrageluidtechnologie├źn om hersenactiviteit tot op cellulair niveau in beeld te brengen.

Lees het volledige persbericht van Caltech hier.