Zwaartekracht-financiering voor levende cellen consortium

Nieuws - 03 mei 2022 - Communication TNW

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een Zwaartekracht-subsidie van 20,8 miljoen euro toegekend aan het IMAGINE! consortium. TU Delft onderzoekers Elizabeth Carroll, Sjoerd Stallinga (allebei ImPhys) en Carlas Smith (3mE) maken deel uit van dit Zwaartekracht-consortium. De financiering is bestemd voor consortia van wetenschappers die vernieuwend en invloedrijk onderzoek verrichten, met als doel om doorbraken te stimuleren van internationaal niveau.

Van links naar rechts: IMAGINE! Onderzoekers Elizabeth Carroll, Sjoerd Stallinga en Carlas Smith

Het IMAGINE! (Innovative Microscopy And Guidance of cells In their Native Environment) onderzoeksprogramma richt zich op het bekijken en besturen van cellen in onze weefsels. De drie mede-aanvragers van de TU Delft zullen aan het 10-jarige programma bijdragen door nieuwe soorten microscopen te ontwerpen, om de kloof tussen de celbiologie en de fysiologie van weefsels te overbruggen. Ook zullen ze slimmere vormen van microscopie ontwikkelen, die licht niet alleen gebruiken om foto’s te maken, maar die ook actief de ontwikkeling van de onderzochte levende cellen sturen met een technologie die optogenetica heet.

Naast de TU Delft onderzoekers bestaat het consortium uit hoofdonderzoekers Anna Akhmanova en Lukas Kapitein (UU), Peter Friedl (Radboudumc), Jacco van Rheenen (NKI), Madelon Maurice (UMC Utrecht) en Geert Kops (Hubrecht Instituut).

Lees meer over de Zwaartekracht onderzoeksprogramma’s

Lees meer over het onderzoek van Sjoerd Stallinga

Elizabeth Carroll

Assistant Professor

Carlas Smith

Assistant Professor