Jeroen van den Hoven keynote speaker over AI bij het Europees Parlement

Nieuws - 17 november 2023 - Webredactie

Jeroen van den Hoven nam onlangs deel aan een rondetafelgesprek georganiseerd door het Europees Parlement, waar hij pleitte voor de invoering van verantwoorde innovatie in Kunstmatige Intelligentie (AI) om op een productieve manier de ethische uitdagingen aan te pakken die worden veroorzaakt door generatieve AI en grote taalmodellen. 

Tijdens de discussie werden zorgen geuit over het verlies van zowel vertrouwen als geloofwaardigheid in kennisinstellingen en hoe dit de democratie kan beïnvloeden, aangezien AI, vooral generatieve modellen zoals ChatGPT, het moeilijk maakt voor niet-experts om betrouwbare informatie van onbetrouwbare te onderscheiden. 

Van den Hoven benadrukte het belang van het ontwerpen voor de specifieke voorwaarden van menselijke verantwoordelijkheid in het tijdperk van AI. Als de voorwaarden voor het nemen van verantwoordelijkheid worden ondermijnd, zal het hele concept van verantwoordelijkheid nog problematischer worden in de toepassing dan het al is.

Jeroen van den Hoven Keynote Speaker: Roundtable discussion on Artificial Intelligence in the EP Library, Brussel

Privacy- en ethische overwegingen zullen in het tijdperk van AI en Big Data een andere vorm aannemen, omdat ze aanleiding zullen geven tot overdreven claims dat individuen beter worden begrepen dan ze zichzelf begrijpen. De discussie benadrukte het belang van het erkennen en respecteren van de inherente subjectiviteit van menselijke ervaringen en het respecteren van het recht op privacy van individuen. 

Europa moet zijn ethiek laten werken in het tijdperk van AI

Jeroen van den Hoven

De toespraak werd afgesloten met een oproep, in navolging van Paul Nemitz, voor Europa om het voortouw te nemen bij het vestigen van een nieuwe cultuur van technologie- en bedrijfsontwikkeling, met de nadruk op mensenrechten, de rechtsstaat en democratie door ontwerp. Van den Hoven benadrukte het kernidee van het ontwerpen voor onze waarden als onderdeel van het concept van Verantwoorde Innovatie met AI. Hij suggereerde dat het essentieel is voor Europa om zijn ethische idealen om te zetten in eisen voor het ontwerp en de ontwikkeling van nieuwe technologieën en innovaties.