309 resultaten

06 december 2022

De Gridmaster-methode: op naar toekomstbestendige investeringen in energie-infrastructuur

Nederlandse onderzoekers hebben een nieuwe methode getest om de komende decennia toekomstbestendige investeringsplannen te ontwikkelen voor energie-infrastructuur. Vanuit TU Delft is Igor Nikolic, expert in participatieve multi-modellering, betrokken bij dit project.

22 november 2022

TU Delft helpt de EU om strategisch crisismanagement te verbeteren

Tina Comes, professor Resilience aan de TU Delft, heeft een centrale rol gespeeld bij het adviseren van de EU over hoe zij haar rol bij crises kan verbeteren. Vandaag overhandigde zij in Straatsburg het wetenschappelijke rapport over crisisbeheer aan twee Europese commissarissen en het Europees Parlement.

03 november 2022

TBM alumna Sophie Buteyn wint Cuperusprijs 2022

Tijdens het précongres van het Nationaal Verkeerskundecongres, op 2 november in Het Paleis in Groningen, is Sophie Buteyn, TBM alumna, uitgeroepen tot winnaar van de tweejaarlijkse Cuperusprijs voor beste WO-afstudeerwerk.

01 november 2022

Jonas Lechner is beste afstudeerder TBM 2022

Jonas Lechner is beste afstudeerder van TBM 2022! Hij dingt mee naar de prijs van TU Delft Best Graduate met zijn thesis ‘Role of household climate change adaptation in reducing coastal flood risk: the case of Shanghai.’ Op 22 november presenteren de acht kersverse ingenieurs van de faculteiten hun excellente afstudeerwerk tijdens de TU Delft Best Graduate Award Ceremony 2022.

01 november 2022

Luister naar Gerdien de Vries in een podcast over gedoe

"Laat maar zitten, het is teveel gedoe". Klimaatpsycholoog Gerdien de Vries aan de TU Delft hoort het maar al te vaak. Gedoe zit onze goede voornemens geregeld in de weg: wanneer we gezonder willen eten, geld willen sparen of ons duurzamer willen gedragen. In de podcast aflevering ‘Waarom is het leven zo’n gedoe’ van de Universiteit van Nederland hoor je hoe je daarmee afrekent.

13 oktober 2022

CityAccessMap: Stedelijke ongelijkheid aanpakken met open source data

Mensen in achtergestelde stadswijken hebben vaak minder voorzieningen tot hun beschikking dan mensen die wonen in rijkere stadsdelen. Zij hebben minder toegang tot stedelijke infrastructuur zoals apotheken, bibliotheken, sportclubs en zelfs openbaar vervoer in hun buurt. Het keren van deze tendens is een prioriteit voor huidige beleidsmakers. Onderzoekers van de TU Delft hebben een nieuwe online tool gemaakt: 'CityAccessMap', die hen daarbij kan helpen.

12 oktober 2022

Het ontwikkelen en behouden van waarden in een digitale samenleving

Hoe zorgen we dat de fundamentele waarden die we in Nederland en Europa hoog houden, zoals privacy, transparantie en democratie, geborgd worden in een digitale samenleving? Hoe kunnen we een wezenlijk positieve bijdrage leveren aan de samenleving met behulp van AI? Een gesprek met Geert-Jan Houben, pro-vice rector AI, Data en Digitalisatie en leider van het AI Initiative en Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek en technologie (TBM). “Je wilt dat je innovatie aantoonbaar bijdraagt aan de soort samenleving waarin wij willen leven.”

10 oktober 2022

Nieuwe videoserie InDetail gelanceerd

Hoe kan een computer een auto besturen of een nieuwsbericht schrijven? Wat gaat de impact zijn van al deze nieuwe technieken op ons leven? En hoe kunnen we die technieken in goede banen leiden? Bij InDetail kijkt onderzoeker Stefan Buijsman naar al deze vragen, van de werking van algoritmes tot het gebruik ervan in de maatschappij.

19 september 2022

Verkeersveiligheid verbeteren met een nieuw interventie- en feedbacksysteem voor automobilisten

De verkeersveiligheid komt door verschillende factoren die automobilisten negatief beïnvloeden in het gedrang, denk aan afleiding door mobiele telefoons, vermoeidheid en slaperigheid. In het EU-project i-DREAMS werken verschillende universiteiten en bedrijven samen om een "veiligheidstolerantiezone" te ontwikkelen om de toestand van de bestuurder te beoordelen en krijgen zij via een platform gepersonaliseerde interventies en feedback om de verkeersveiligheid te verbeteren. Amir Pooyan Afghari en Eleonora Papadimitriou, beiden onderzoekers aan de TU Delft, zijn bij dit project betrokken.

30 augustus 2022

Afscheid Caspar Chorus

Na 25 jaar heeft Caspar Chorus afscheid genomen van de faculteit Techniek, Bestuur en Management. Hij deed dat met een afscheidscollege in zaal A op donderdag 25 augustus.

/* */