Health & Care

De gezondheidszorg staat onder druk en vraagt om innovatieve oplossingen. Technologie kan die oplossingen bieden, bijvoorbeeld door patientenstromen te voorspellen in noodsituaties zoals een pandemie. 

Bij TBM kijken we naar de gezondheidszorg als systeem dat veerkrachtig, eerlijk en duurzaam moet zijn.

Verhalen uit de praktijk

Of lees verder

De uitdagingen binnen de gezondheidszorg zijn groot. Medische professionals willen hun patiënten de beste en de juiste zorg bieden, maar hebben te maken met uitdagingen als personeelstekort, stijgende zorgkosten, demografische verschuivingen en mogelijke nieuwe pandemieën. De combinatie van deze en andere actoren maken de gezondheidszorg een complex socio-technisch systeem. In een wereld die zo gecompliceerd is zijn veranderingen moeilijk door te voeren en is er bijvoorbeeld behoefte aan een beter begrip van ziektedynamiek en betere en evenwichtigere besluitvorming.

Om ons complexe zorgsysteem goed te begrijpen, gebruiken onderzoekers van TBM hun expertise op het gebied van analyse van deze socio-technische systemen. Vervolgens bootsen we systemen na door modellen te ontwikkelen zodat we een nog dieper inzicht krijgen, maar ook eventuele verbeteringen voor de toekomst kunnen ‘testen’. We ontwerpen bijvoorbeeld een model dat berekent wat er gebeurt met patiëntenstromen in het hele gezondheidssysteem bij rampscenario’s als de coronapandemie. Met deze inzichten in de hand helpen we oplossingen te ontwikkelen die bijdragen beter beleid en goed onderbouwde besluitvorming. Ook als het gaat om uitdaging als optimale spreiding van ziekenhuizen over het land of over de behandeling van ziektes als kanker. Ons doel is een bijdrage te leveren aan een veerkrachtig, eerlijk en duurzaam zorgsysteem.

Subthema's

Resilient health systems

Water

Infrastructures & Governance

Treatment

Disasters

Responsible Innovation

Serious gaming

Open science

Participatory systems

Safety & security

Video: Het gebruik van game theorie om het leven van kankerpatiënten te verlengen

Anne-Marie Dingemans is longarts en hoogleraar thoracale oncologie aan het Erasmus MC. Ze doet onderzoek naar een bijzondere vorm van niet-kleincellige longkanker. Dit is een zeldzame vorm van kanker die wordt behandeld met pillen die patiënten dagelijks innemen. De patiënten genezen niet, maar de behandeling verbetert binnen een week de symptomen en verlengt hun leven aanzienlijk. De ziekte wordt echter na een tijdje resistent tegen de pillen, waardoor de overleving van patiënten op de lange termijn afneemt. Dingemans werkt samen met Kateřina Staňková en drie PhD studenten aan een geheel nieuwe manier om deze vorm van kanker te behandelen.

Ontmoet onze onderzoekers

Nieuws

Onderzoek naar circulariteit in ziekenhuizen krijgt 5,3 miljoen

Onderzoek naar circulariteit in ziekenhuizen krijgt 5,3 miljoen

Een consortium van Nederlandse ziekenhuizen en universiteiten heeft 5,3 miljoen euro gekregen van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Het…

Mentale gezondheid apps voor jongeren: hoe verbeteren we ze?

Mentale gezondheid apps voor jongeren: hoe verbeteren we ze?

Hoe kunnen de vele geestelijke gezondheids-smartphone-apps voor jongeren worden verbeterd? Daar gaat het team van Healthy Start Sprint…

Naomi van der Linden krijgt NWO financiering toegekend voor ‘Nurse Intention study’

Naomi van der Linden krijgt NWO financiering toegekend voor ‘Nurse Intention study’

Naomi van der Linden is een van de 61 onderzoekers die financiering heeft gekregen vanuit de SGW Open Competitie XS van NWO. Dit zijn…

Erasmus MC en TU Delft openen eerste AI-ethieklab voor de zorg

Erasmus MC en TU Delft openen eerste AI-ethieklab voor de zorg

Personeelstekort en de voortdurende wens om hoogwaardige medische zorg te bieden. Dit zijn slechts twee van de belangrijkste redenen waarom…

Startsubsidie verkennende en participatieve modellering voor Health Technology Assessment

Jan Kwakkel en Saba Hinrichs-Krapels (MAS/Beleidsanalyse) hebben onlangs een startsubsidie van ZonMw gekregen in het kader van de…

Kateřina Staňková ontvangt Vidi beurs

Kateřina Staňková ontvangt Vidi beurs

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een Vidi beurs ter waarde van 800.000 euro toegekend aan Kateřina…