De gezondheidszorg staat onder druk. Medische professionals willen hun patiënten de beste en de juiste zorg bieden, maar hebben te maken met uitdagingen als personeelstekort, stijgende zorgkosten, demografische verschuivingen en mogelijke nieuwe pandemieën. De combinatie van deze en andere actoren maken de gezondheidszorg een complex socio-technisch systeem. In een wereld die zo gecompliceerd is zijn veranderingen moeilijk door te voeren en is er bijvoorbeeld behoefte aan een beter begrip van ziektedynamiek en betere en evenwichtigere besluitvorming.
Om ons complexe zorgsysteem goed te begrijpen, gebruiken onderzoekers van TBM hun expertise op het gebied van analyse van deze socio-technische systemen. Vervolgens bootsen we systemen na door modellen te ontwikkelen zodat we een nog dieper inzicht krijgen, maar ook eventuele verbeteringen voor de toekomst kunnen ‘testen’. We ontwerpen bijvoorbeeld een model dat berekent wat er gebeurt met patiëntenstromen in het hele gezondheidssysteem bij rampscenario’s als de coronapandemie. Met deze inzichten in de hand helpen we oplossingen te ontwikkelen die bijdragen beter beleid en goed onderbouwde besluitvorming. Ook als het gaat om uitdaging als optimale spreiding van ziekenhuizen over het land of over de behandeling van ziektes als kanker. Ons doel is een bijdrage te leveren aan een veerkrachtig, eerlijk en duurzaam zorgsysteem.
Subthema's
Resilient health systems
Water
Infrastructures & Governance
Treatment
Disasters
Responsible Innovation
Serious gaming
Open science
Participatory systems
Safety & security
Ontmoet onze onderzoekers
Stories
Nieuws
Kateřina Staňková ontvangt Vidi beurs

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een Vidi beurs ter waarde van 800.000 euro toegekend aan Kateřina…
Paper gepubliceerd in Health Economics, Policy and Law over de voorkeuren in het desinvesteren van gezondheidsbehandelingen

Op dit moment is niet bekend welke kenmerken van zorginterventies burgers belangrijk vinden bij het nemen van beslissingen over…
Effectiviteit van 2G en 3G is afgenomen

Onderzoekers van de TU Delft, UMC Utrecht en Populytics onderzochten in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in…