Verantwoord innoveren en verantwoord ondernemen met AI door Jeroen van den Hoven

Nieuws - 18 december 2023 - Webredactie

Zuid-Holland is sleutelspeler bij de vernieuwing van de Nederlandse economie. Tijdens de 4e jaargang van Het Diner op donderdag 16 november stond dit thema centraal.

De Tweede Kamerverkiezingen hebben inmiddels plaatsgevonden. Voor realisatie van noodzakelijke economische en infrastructurele veranderingen heeft de EBZ de afgelopen jaren steun gekregen vanuit de nationale politiek en de Rijksoverheid. Het is belangrijk dat we verder investeren in vernieuwing en daarnaast innovatie niet opofferen voor opportunistische korte termijn doelen. We hopen dan ook in de komende jaren onze goede samenwerking met de nationale politiek en de Rijksoverheid voort te kunnen zetten, want we hebben elkaar hard nodig.

In deze tijd van geopolitieke spanningen en transities is er behoefte aan groot denken. Dat geldt ook voor onze provincie waar een aantal grote nationale opgaven speelt. Met de Groeiagenda Zuid-Holland dragen we als EBZ bij aan deze nationale opgaven. De Groeiagenda hebben we in 2021 opgesteld en is gericht op innovatie en vernieuwing in onze regio, zo benadrukte Jaap Smit, vertrekkend voorzitter van de Economic Board Zuid Holland. Hij deelde drie kernboodschappen voor de nieuwe Tweede Kamerleden en het nieuwe kabinet:

  • Bezuinig niet op innovatieve fondsen; die verdienen zichzelf terug;
  • Als écht Elke Regio Telt, moeten we ook aandacht hebben voor de armste gebieden in Nederland, die liggen in de Randstad;
  • Koester de industrie met bijbehorende kennisnetwerken als drijvende krachten voor vernieuwing en innovatie.

Ludo Baauw, CEO van Intermax, een Rotterdams IT-bedrijf, vertelde over het ontstaan van zijn bedrijf in de tijd dat er nog geen internet was. De uitdagingen waar hij als ondernemer tegenaan is gelopen, zoals regeldruk, personeelstekort, opportunisme en onvoorspelbaarheid. En de kansen die hij ziet op het gebied van vertrouwen en samenwerken, delen en accepteren en keuzes maken.

Jeroen van den Hoven, professor Ethiek & Technologie aan de TU Delft, nam ons mee in zijn verhaal over innovatie in de tijd van artificiële intelligentie. De bedreigingen die artificiële intelligentie met zich meebrengt, maar ook de kansen die het biedt voor bedrijven om op een verantwoorde manier te innoveren.

Het Diner 2023 speech door Jeroen van den Hoven over verantwoord innoveren en verantwoord ondernemen met AI