Stan Brouns wint Ammodo Science Award

Nieuws - 07 maart 2023 - Communication TNW

Hoogleraar Moleculaire Microbiologie Stan Brouns is een van de acht laureaten van de Ammodo Science Award for fundamental research 2023. Brouns ontvangt een geldbedrag van 350.000 euro. Dat geld kan hij de komende jaren gebruiken om nieuwe wegen te verkennen in fundamenteel onderzoek naar de strijd tussen bacteri├źn en virussen.    

Illustratie: Daphne van den Heuvel

Brouns doet fundamenteel onderzoek naar de eeuwenoude strijd tussen microben en virussen. In het bijzonder onderzoekt hij de zogenaamde CRISPR-Cas-verdedigingsmechanismen die bacteri├źn inzetten om zich tegen virussen te wapenen. Dankzij Brouns onderzoek weten we nu onder meer dat bacteri├źn over een slim, adaptief immuunsysteem beschikken dat indringers kan onthouden en onschadelijk maakt. Daarnaast leidt Brouns een vernieuwende studie naar bacteriofagen als mogelijk alternatief voor antibiotica.

Over de Ammodo Science Award

De Ammodo Science Award for fundamental research is bestemd voor excellente, internationaal erkende mid-career wetenschappers die werkzaam zijn in Nederland en tussen de vijf en vijftien jaar geleden zijn gepromoveerd. Voor meer informatie zie ammodo-science-award.org 

Lees hier het persbericht van Ammodo

Meer over Stan Brouns

Full Professor

Stan Brouns