Karry Li

Heritage and Architecture

Living with commons: Deepened spatiality of injustice amidst COVID-19

In the interest of ‘New Heritage’, the project explores the potential of an 80s residential neighbourhood, Bijlmerplein. The design speculates how an adaptive reuse of an under-designed shopping mall from the 1980s can stimulate a fair and healthy living environment within a broader neighbourhood. A series of interventions, informed by the stakeholders, aim to improve the quality of public spaces and strengthen the heritage value of the site, while providing a vision to create a healthy sustainable public life for a post-COVID future.

The project remodels the existing shopping plinth and the surrounding urban structure and integrates a cultural venue within the plinth. It proposes a reciprocal activation between a spatial reform of the shopping plinth and the functional reinforcement of its local cultural activities. Ultimately, the design suggests an alternative viability of those deteriorating privatised shopping malls as a better public venue to strengthen the lifespan of post-modern architecture.

/* */