Wat vertel je de bezoeker

Introductie

Vandaag krijgen jullie een demonstratie over hoe onderzoekers stenen onderzoeken en een naam geven. Elke steen bestaat uit allerlei verschillende soorten mineralen die elk een eigen vorm en kleur hebben. Als je naar de buitenkant van een steen kijkt, kun je op het blote oog eigenlijk niet zeggen uit welke mineralen het bestaat, daarvoor moet je de steen van heel dichtbij bekijken. 

Om te bepalen met welke mineralen je te maken hebt, worden er slijpplaatjes gemaakt van een steen: een scherf van de steen wordt helemaal afgeslepen tot een plaatje van maar 0,03 mm dik, dat is bijna zo dun als een haar! Die plaatjes worden onder een speciale microscoop bekeken. Bij deze dikte zijn de meeste mineralen doorzichtig, je kunt er dwars doorheen kijken. Onderzoekers kunnen dan goed de samenstelling, de structuur en soms ook de geschiedenis van de steen bepalen.  

Het slijpen van de slijpplaatjes gebeurt op een speciale manier, met een speciaal daarvoor gemaakte machine, waarvan je er hier in de kamer één kunt zien. Het afslijpen gaat heel voorzichtig, wordt het plakje te dun, dan worden de mineralen juist minder goed zichtbaar. Er is enige ervaring nodig om precies de juiste dikte te bepalen.