TU Delft werkt met Reinier de Graaf en VSM aan herbruikbare mondmaskers

Nieuws - 20 maart 2020 - Webredactie 3mE

In de strijd tegen het stijgende tekort aan mondmaskers ontwikkelden John van den Dobbelsteen en Tim Horeman, onderzoekers bij de afdeling Biomechanical Engineering, samen met labmanager Rob Luttjeboer een succesvolle manier om hergebruikte gesteriliseerde mondmaskers en mondmaskers van nieuwe materialen te kunnen testen.

In samenwerking met Bart van Straten, directeur van Van Straten Medical (VSM), testten zij tevens een nieuwe manier van steriliseren van verschillende mondmaskers uit het Sint Franciscus Gasthuis, LUMC en het Reinier de Graaf Ziekenhuis. De gebruikte mondmaskers werden volgens een specifiek protocol op 121 graden gesteriliseerd en getest bij de TU Delft en het Reinier de Graaf Ziekenhuis. De resultaten zijn veelbelovend. Zo hebben de onderzoekers aangetoond dat het steriliseren van FFP1 en FFP2 mondkapjes met behulp van stoom zeker mogelijk is, in tegenstelling tot andere berichten in de media. Daarnaast zijn met behulp van gebouwde meetopstellingen nieuwe materialen geselecteerd die als alternatief kunnen dienen voor mondkapjes, mochten deze opraken.

“De visuele inspectie van de mondmaskers na sterilisatie laat geen vervorming, doorlaatbaarheid of papierschade zien. Ook hebben we de mondmaskers geijkt met nieuwe mondmaskers. Het enige wat wij waarnemen na de eerste testen, is dat het elastiek kwetsbaarder lijkt na het hersteriliseren met stoom. Dit kan echter gemakkelijk vervangen worden. Alle positieve resultaten zouden in ieder geval een mooi alternatief kunnen zijn voor het tekort aan mondmaskers en de eventuele hoge prijzen als gevolg van het coronavirus,” aldus Sing Dekker, deskundige steriel medische hulpmiddelen (DSMH)  bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis. 

Bekijk de video:


Update 24-03-2020: Resultaten gepubliceerd

De onderzoekers hebben de resultaten van dit onderzoek gepubliceerd via de TU Delft Repository.

Sterilization of disposable face masks by means of dry and steam sterilization processes: an alternative in case of acute mask shortages due to COVID-19

Hergebruik van mondkapjes in strijd tegen Coronatekorten
De Covid-19 pandemie en de snelle verspreiding hiervan heeft geleid tot dreigende tekorten aan mondmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen. In samenwerking met TU Delft, Franciscus Gasthuis en diverse andere ziekenhuizen hebben wij een methode getest om gebruikte mondkapjes te steriliseren. De testresultaten komen overeen met die van nieuwe mondkapjes.

Laten steriliseren van mondkapjes: spoedservice
Van Straten Medical/CSA Services De Meern kan ziekenhuizen, GGD’s en andere zorginstellingen waaronder verpleeghuizen in nood bijstaan. Onder de naam GreenCycl halen zij maskers op, inspecteren deze, verpakken het in laminaat, steriliseren deze volgens de geteste methode en retourneren de mondkapjes in laminaatverpakking op locatie. Zij kunnen tevens behulpzaam zijn bij het lokaal opzetten van sterilisatie. Wij adviseren de inrichting van een speciale routing om medewerkers te beschermen tegen Covid-19. Meer informatie: info@greencycl.nl, 030 – 602 38 28, 030 – 602 38 30. Rijnzathe 2, De Meern-Utrecht.

Advies
Advies is om maskers te testen na inrichting van het sterilisatieproces. Dit geldt tevens voor in huis vervaardigde maskers. Hierbij is tevens het advies om de MDR – art. 5 – te volgen en een risicoanalyse te maken van uw custom-made medisch hulpmiddel. De mondmaskers kunnen voor u getest worden via de testopstelling van de TU Delft of via de testopstelling bij Van Straten Medical/CSA Services in De Meern. De testen zijn uitgevoerd op zowel droog als stoomsterilisatie op 121 ⁰C waarbij de mondmaskers worden verpakt in laminaat bij stoomsterilisatie (Nb. 134 ⁰C laat in onze sterilisatiemethode vervorming van het materiaal zien waardoor mogelijk degradatie van het materiaal en poriegrootte). Het uiteindelijke oordeel over de veiligheid ligt bij de Deskundige Steriele Medische Hulpmiddelen (DSMH) van de ziekenhuizen.