Drie Vidi's voor 3mE: Wouter Westerveld, Remco Hartkamp en Carlas Smith

Nieuws - 29 juni 2023 - Webredactie 3mE

Acht onderzoekers van de TU Delft waarvan drie van de faculteit 3mE, te weten Wouter Westerveld, Remco Hartkamp en Carlas Smith, ontvingen een Vidi-subsidie voor hun onderzoeksvoorstel.


Ultrageluid meten met licht voor medische beeldvorming

Wouter Westerveld, Precision and Microsystems Engineering

Medische beeldvorming met ultrageluid is enorm verbeterd door recente innovaties in hardware en algoritmes. Geavanceerde systemen detecteren ultrageluid echter nog steeds met piëzo-elektrische sensoren. De intrinsieke ruis in deze sensoren beperkt de kwaliteit en de resolutie van huidige afbeeldingen. Dit onderzoek ontwikkelt daarom nieuwe ultrageluid detectoren gebaseerd op licht, met 100x betere signaalkwaliteit. Het doel is om honderden sensoren te integreren in een optische microchip en deze tegelijk uit te lezen via een dunne glasvezelkabel. Hiermee maakt dit onderzoek hogere resolutie 3D medische beeldvorming mogelijk, voor betere diagnostiek en behandeling van bijvoorbeeld hersenziektes.


Remco Hartkamp, Process & Energy

CO2 benutten

Broeikasgassen kunnen omgezet worden naar nuttige producten via een elektrisch proces genaamd elektrolyse. Deze techniek bestaat al een geruime tijd, maar de efficiëntie en stabiliteit zijn nog onvoldoende voor een rendabele implementatie. De stabiliteit wordt vooral beperkt doordat de poreuze gas diffusie elektroden, die nodig zijn voor een efficiënt proces, zich tijdens het proces vullen met vloeistof. In dit project gebruik ik een combinatie van simulatietechnieken, ondersteund met experimentele metingen, om uit te vinden hoe het proces en de poreuze elektroden aangepast moeten worden zodat de electroden niet meer vollopen met vloeistof. Dit onderzoek vormt een cruciale stap in het mogelijk maken van grootschalige afbraak van vooral CO2 uit de atmosfeer, maar richt zich tegelijkertijd ook op toepassing voor andere elektrische processen gerelateerd aan de energietransitie.


Carlas Smith, Delft Center for Systems and Control

Snel en precies: een nieuwe microscoop om diep in de cel te kijken

Het mysterie van het leven is verstopt diep in de cel (kleiner dan een miljoenste meter) en gebeurt razendsnel (minder dan een tiende seconde). De ene microscoop kan inzoomen op de kleinste details, de andere maakt snelle foto’s, maar er is geen techniek die het allebei kan en daarmee geschikt is voor onderzoek in levend weefsel. Om te onthullen wat écht in het weefsel gebeurt, ontwikkelen wetenschappers nu een microscoop opgebouwd uit meerdere microscopie-technieken en bouwen ze een algoritme om de gemaakte foto’s slim met elkaar te combineren. Het algoritme geeft ook de betrouwbaarheid van de gecombineerde beelden aan.