NWO-subsidie voor ontwikkeling van multi-inzetbare optische componenten

Nieuws - 13 december 2023 - Webredactie 3mE

Meer en betere optica met minder. Dat is de ambitie van het AWAVE-consortium, onder leiding van TU Delft. De onderzoekers gaan een plat optisch component ontwikkelen dat in de toekomst alle kromme optische componenten, zoals lenzen, kan vervangen. Dit platte component moet daarnaast makkelijk te recyclen zijn en minder schadelijke stoffen bevatten. Dit ambitieuze project wordt gefinancierd door het Perspectief programma van NWO en heeft een waaier aan potentiële toepassingen.


Lampen, printers, camera’s, chipmachines. Een kleine greep uit apparaten die optische elementen bevatten. “Optica, de studie van licht, is altijd gebaseerd op kromme oppervlakten, zoals lenzen, om licht te buigen”, zegt Nandini Bhattacharya, universitair hoofddocent bij de afdeling Precision and Microsystems Engineering. “Deze optische componenten werken maar voor specifieke golflengtes, en dus voor bepaalde kleuren. Afhankelijk van het doel van een apparaat worden daarom meerdere optische componenten ingebouwd.” In dit project is het doel om één optisch element te ontwikkelen die heel veel golflengtes aankan.

Meer licht met minder energie

Het idee is dat deze platte lens meerdere kleuren licht tegelijk kan sturen en ook nog met een hogere precisie. Dit kent vele potentiële toepassingen, zoals lampen die minder energie gebruiken en meer licht opleveren, hogere kwaliteit printers en nauwkeurigere lithografiemachines voor chipproductie met minder onderdelen.

Daarnaast focust het project ook op de duurzaamheid van het te ontwikkelen optische element. “De meeste huidige optische elementen bevatten giftige chemicaliën of moeilijk te verkrijgen zeldzame aardelementen om de benodigde hoge brekingsindex te bereiken. Ons doel is om het gebruik van deze materialen te verminderen, dus we gaan op zoek naar ontwerp- en productiealternatieven met meer standaardmaterialen”, zegt Bhattacharya.

De groep van Bhattacharya van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen, richt zich op het maakproces van de platte lens en hoe de eigenschappen van het nieuwe component gemeten kunnen worden.