Tatiana Filatova een van de acht winnaars van de Ammodo Science Award 2023

2,8 miljoen voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek

Nieuws - 28 februari 2023 - Webredactie

Tatiana Filatova is een van de acht winnaars van de Ammodo Science Award for fundamental research 2023. Dat heeft Ammodo vandaag bekendgemaakt. De laureaten ontvangen ieder een geldbedrag van 350.000 euro. Dat geld kunnen ze de komende jaren gebruiken om nieuwe wegen te verkennen in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.

De Ammodo Science Award for fundamental research 2023 wordt uitgereikt aan acht topwetenschappers verdeeld over de vier wetenschapsdomeinen Biomedical Sciences, Humanities, Natural Sciences en Social Sciences. Onder de acht laureaten zijn twee wetenschappers van de TU Delft: Tatiana Filatova (Sociale Wetenschappen) en Stan Brouns (Natuurwetenschappen).

Tatiana Filatova

Een klimaatbestendige maatschappij

Filatova, hoogleraar Computationele Economie, (1981) onderzoekt de complexe dynamiek tussen sociaaleconomische systemen en klimaatverandering. Hierbij wil ze onder meer de reacties van samenlevingen op verschillende klimaatscenario’s en de verdelingseffecten (winnaars en verliezers) van deze keuzes bestuderen. Kenmerkend aan haar onderzoek is dat Filatova nieuwe sociaal-economische gegevens en methoden uit de sociale wetenschappen gebruikt om traditionele klimaatmodellen te verrijken. Zo heeft Filatova met behulp van computersimulaties, met enquêtegegevens als parameters over menselijk gedrag en economische terugkoppelingen, aangetoond dat in klimaatgevoelige gebieden in kuststeden en -regio's, zelfs in ontwikkelde landen, geleidelijke armoedevallen en klimaatgentrificatie kunnen ontstaan. 

Filatova over het winnen van deze prijs: "Ik ben erg blij om de Ammodo Science Award te ontvangen! Het is een eer om deze erkenning te krijgen voor het werk waar ik zo gepassioneerd over ben. Ik ben gedreven om de fundamentele kennis en vooruitgang in de computationele sociale wetenschappen in te zetten om zo'n vitale maatschappelijke uitdaging als klimaatverandering aan te pakken, die in toenemende mate vraagt om verandering van gedrag, economie en beleid dat ons leidt in onze ontwikkeling in dit 'nieuwe normaal'."

Juliette de Wijkerslooth, directeur van Ammodo: “De zoektocht naar kennis op basis van pure nieuwsgierigheid is onontbeerlijk en heeft vaak geleid tot grote wetenschappelijke doorbraken. We zijn dan ook trots om de Ammodo Science Award for fundamental research voor de zesde keer uit te reiken aan acht topwetenschappers die hun eigen weg inslaan. Mijn hartelijke felicitaties aan de laureaten!”

Over de Ammodo Science Award for fundamental research

Tweejaarlijks reikt Ammodo de Ammodo Science Award for fundamental research uit aan acht excellente mid-career wetenschappers die fundamenteel onderzoek verrichten. Deze Award omvat een geldbedrag van 350.000 euro en wordt uitgereikt binnen vier wetenschapsdomeinen: Humanities, Social Sciences, Natural Sciences en Biomedical Sciences. De winnaars worden geselecteerd door adviescommissies van gerenommeerde wetenschappers. De Ammodo Science Award for fundamental research 2023 wordt dit voorjaar uitgereikt in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Daarnaast reikt Ammodo sinds 2020 in de even kalenderjaren de Ammodo Science Award for groundbreaking research uit, waarmee de waardering wordt uitgesproken voor onderzoek dat internationaal erkend, hoogstaand en in potentie baanbrekend is en dat in gezamenlijkheid wordt uitgevoerd. Ga voor meer informatie naar ammodo-science-award.org.

Over Ammodo

Ammodo stimuleert de ontwikkeling van kunst, architectuur en wetenschap. Daartoe ondersteunt Ammodo toonaangevende kunstprojecten, initiatieven in sociale en ecologische architectuur en hoogstaand wetenschappelijk onderzoek. Ook produceert Ammodo documentaires om zichtbaarheid te geven aan de pioniers in deze velden. Ga voor meer informatie naar ammodo.org.

Lees het volledige persbericht van Ammodo.