TBM trapt af met eerste alumnibijeenkomst

Nieuws - 13 november 2023 - Webredactie

Op 9 november was het zover: TBM organiseerde haar eerste bijeenkomst voor alumni. Zo'n 50 oud-studenten verzamelden zich 's avonds in Zaal A voor een avond vol verbinding, inspiratie en de successen van TBM'ers. Vaak hebben alumni een mooie carrière en vervullen ze een functie die veel waarde toevoegt aan projecten. Dat blijkt uit de inspirerende sessies die Pieter Bots (hoofddocent Beleidsanalyse) en alumnus Peter Hamm gaven. De avond werd afgesloten met een gezellige borrel. Benieuwd naar de avond? Lees het sfeerverslag hier en noteer alvast de datum van de volgende bijeenkomst van jouw leerjaren in je agenda.

Verbinding en elkaars successen vieren. Dat was het thema van de avond. Decaan Aukje Hassoldt trapt de avond af. "Ik ben altijd onder de indruk van de carrières van onze oud-studenten. We vormen een mooie community; laten we deze avond vooral met elkaar in contact komen en blijven."

Twee inspirerende sprekers zijn aanwezig om te vertellen over hun ervaringen als technisch bestuurskundige. Hoofddocent Beleidsanalyse Pieter Bots vertelt vol enthousiasme dat hij als kind al gefascineerd was door programmeren, maar dat er destijds in het studiecurriculum weinig tot geen aandacht werd besteed aan strategie en besluitvorming. "Dat is zonde, maar bood ons de kans om de opleiding Technische Bestuurskunde op te richten." Hij vindt het mooi om te zien dat het fundament dat destijds is neergelegd, nog grotendeels wordt gehanteerd. "Destijds lag de nadruk op de basispijlers zoals techniek, wiskunde, economie, bestuur en management. Dat is in de loop der jaren weinig veranderd."

Bots is trots op de TBM-alumni. "Jullie zijn ondernemend en nemen veel verantwoordelijkheid op je in belangrijke rollen zoals Chief Operational Officer (COO). Ik voel me onwijs verbonden met de community en hoop dat jullie je daar ook een onderdeel van voelen. Laten we onze banden versterken door in contact te blijven op dit soort bijeenkomsten en door ervaringen met elkaar te delen."Tot slot sprak alumni Peter Hamm. Een veel gestelde vraag van scholieren en studenten is namelijk hoe je toekomst er uit ziet met een diploma op zak. Wat voor functies kun je gaan bekleden? Dat vroeg hij zich destijds ook af, want andere studies geven een veel duidelijker beeld van mogelijke banen. Het leeuwendeel van zijn carrière is hij projectmanager bij de Port of Rotterdam, waar hij gedurende negen jaar vele projecten leidt. Daarna werkte hij ruim vijf jaar bij APM Terminals in Los Angeles aan de automatiseren van haar grootste terminal.

“Wat mij tijdens mijn carrière opvalt, is dat vaak de plannen nog niet doordacht zijn. Dat komt doordat teamleden voornamelijk vanuit hun specialisme naar een opdracht kijken. Neem bijvoorbeeld het plaatsen van nieuwe windmolens. Wat zijn goede locaties? Hier moet echt goed over nagedacht worden en vanuit vele invalshoeken naar gekeken worden. Dat was nog niet het geval. Door hier vragen over te stellen, kom je tot de beste oplossing.” 

Dat is waar TBM’ers volgens Hamm in uitblinken. “Wij zijn in staat om het totaalplaatje van complexe projecten te bekijken. Dat doen we door simpelweg vragen te blijven stellen en alles helder te krijgen. Dat is onze toegevoegde waarde. Dat doe ik in mijn carrière, maar ik zie dit ook terugkomen in de carrières van andere alumni. En daar mogen we best trots op zijn.”

Ter afsluiting wordt er geborreld bij het TB Café. Alumni en studenten spreken met elkaar over hun ervaringen binnen én buiten de faculteit. 

Wil jij je ook graag laten inspireren en netwerken met andere alumni? De komende bijeenkomsten zijn gericht op jouw specifieke studietijd bij TBM. Alumni van tussen 1993 en 2003 zijn welkom op donderdag 25 januari. Was je student tussen 2004 en 2009? Dan zien we je graag op donderdag 1 februari. Meer informatie over deze bijeenkomsten volgt later.