Arjo Loeve en Kim Hutchinson bij RTL over shaken baby experiment

Nieuws - 02 maart 2024 - Webredactie ME

Het hevig door elkaar schudden van een baby kan leiden tot hoofd- en nekletsel, blindheid en is in sommige gevallen zelfs fataal. Onderzoekers van de TU Delft, faculteit Mechanical Engineering, gebruiken een pop en computermodellen om in kaart te brengen welke versnellingen er op het hoofd werken tijden het schudden. Ze willen het risico op letsel nauwkeuriger inschatten. Wat uiteindelijk kan leiden tot meer duidelijkheid in rechtszaken rondom dit thema.

Een 1-jarig kind zo hard door elkaar schudden als je kunt. Daar komt de nieuwe reeks experimenten van onderzoekers Arjo Loeve en Kim Hutchinson op neer. Uiteraard wordt hier geen echt kind voor gebruikt, maar een pop die in afmetingen en gewicht lijkt op een gemiddeld kind van 1 jaar. Afgelopen weken hebben de onderzoekers 40 proefpersonen over de vloer gehad die, zowel staand als zittend, de pop zo hard mogelijk hebben geschud.

In de aflevering van RTL Nieuws vertellen ze meer ovet het onderzoek: https://www.rtlnieuws.nl/video/uitzendingen/video/35468058-cb7b-455b-8811-1447af323655/aflevering-62