Intreerede: ‘Warmte verhandelen voor een duurzame toekomst’

Nieuws - 07 februari 2024 - Webredactie ME

Warmte kopen en verkopen. Dat is het ultieme doel van TU Delft hoogleraar Heat Transformation Technology Kamel Hooman. In de toekomst kunnen consumenten de warmte die ze niet gebruiken opslaan en weer verkopen in een markt. Op deze manier kan het totale energieverlies gehalveerd worden. Cruciaal hierbij is dat warmte efficiënt opgeslagen en getransporteerd kan worden. Hoe Hooman dat wil bereiken licht hij toe in zijn intreerede op 7 februari.


De helft van de globale energie die nodig is voor warmteproductie gaat nu verloren als restwarmte. Dat kan en moet efficiënter, meent Kamel Hooman, werkzaam op de afdeling Process & Energy van de faculteit Mechanical Engineering. “Als we een duurzame toekomst willen bereiken, moeten we efficiënter omgaan met de geproduceerde warmte. De eerste stap hierin is het opslaan van die warmte zonder dat het verloren gaat.”

Warmte vangen in materialen

En daar zijn verschillende methoden voor. “Een daarvan is het opladen van een thermische batterij”, zegt Hooman. "Maar een groot probleem is warmteverlies, dat wordt veroorzaakt door het temperatuurverschil tussen de batterij en de omgeving." Daarom richt Hooman zich op het opslaan van warmte in thermochemische materialen. "Door een chemische reactie wordt warmte opgeslagen in het materiaal. Hierdoor kun je warmte opslaan ongeacht de omgevingstemperatuur en is het dus minder gevoelig voor warmteverlies door temperatuurverschillen."

Op kleine schaal is dit al mogelijk. Als voorbeeld noemt Hooman handwarmers. De vloeistof hierin is een thermochemische stof en genereert warmte zodra je het metalen muntje buigt. Hooman en collega’s doen onderzoek naar hoe dit op grotere schaal toegepast kan worden en zoeken tegelijkertijd naar andere manieren om warmte op te slaan.

Gasloze toekomst

Naast besparing van energie heeft opslaan van warmte nog een voordeel, meent Hooman. “Door de oorlog in Oekraïne, werd pijnlijk duidelijk dat wij nog erg afhankelijk zijn van gas. Als we het overschot aan warmte kunnen opslaan en transporteren, en het dus kunnen inzetten waar en wanneer we willen, zou Nederland zelfs onafhankelijk kunnen worden van geïmporteerd gas.” Dat is helaas nog toekomstmuziek, maar Hooman heeft goede hoop dat voor zijn pensioen warmte als handelswaar wordt ingezet. “Ik hoop in mijn uittreerede, over ongeveer 20 jaar, terug te kunnen grijpen naar mijn intreerede en vertellen dat het is gelukt.”

Bekijk de intreerede op 7 febrauri vanaf 15:00 via deze link.