Let's Talk About Water | Film en water festival in Delft - #Detox your #Fashion

12 februari 2019 08:00 t/m 28 februari 2019 23:55 - Locatie: TU Delft Library, Prometheusplein 1 - Door: o.a. IHE Delft, Deltares, TU Delft Library

Het film- en waterfestival ‘Let's Talk About Water’ is een jaarlijks festival dat de kracht van cinema gebruikt om een ​​debat te initiëren over een breed scala aan onderwerpen die met water te maken hebben. Het thema van dit jaar is: Materiality; too much, too little, too dirty.

De films, tentoonstellingen, shows en gastsprekers zullen jou, als bezoeker, de informatie en middelen geven om op je eigen manier om te gaan met belangrijke water gerelateerde onderwerpen die zoveel levens beïnvloeden. Het is de zesde keer dat de TU Delft Library deelneemt aan dit festival, dat mooi aansluit bij het Dies-thema van dit jaar: Climate action. De Library cureert, faciliteert en host de volgende activiteiten:

Tentoonstelling | #Detox your #Fashion

12-28 FEBRUARI 2019 | LOCATIE: HALL LIBRARY TUDELFT
Na de olie-industrie is de textielindustrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Gemiddeld wordt er alleen al voor het verven van een kilo textiel tussen de 100 en 150 liter water gebruikt. En voor de productie van katoen zijn eveneens grote hoeveelheden water en pesticiden nodig. Verschillende ontwerpers houden zich bezig met de vraag hoe de kledingindustrie eerlijker, schoner en duurzamer kan worden door minder water en minder vervuilende productiemethoden te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn te zien in de tentoonstelling. Als je daarnaast wilt ontdekken hoe verfstoffen gerecycled kunnen worden en hoe onderzoekers van de TU Delft een rol spelen bij een duurzamere behandeling van textiel, bezoek dan de tentoonstelling in de TU Delft Library. Openingstijden van de bibliotheek, zie tudelft /library.nl

Duurzame Modeshow

20 FEBRUARI 2019 12:30-17:00 | LOCATIE: TU DELFT LIBRARY
Studenten van het ROC Zadkine laten zien hoe je milieuvriendelijkere kleding kunt produceren.

Life Cycle Clothing - verantwoorde mode tot een 'manier van leven'

Hoe kunnen ontwerpers bijdragen aan een schoner en duurzamer modeproductiesysteem?
Coco Chanel (1883-1971) een beroemde modeontwerpster, heeft eens gezegd: "Mode is niet iets dat alleen in jurken bestaat. Mode is in de lucht, op straat en heeft te maen met ideeën, met de manier waarop wij leven, met wat er gebeurt."  Mode is alomtegenwoordig.

In de lijn met deze uitspraak en het onderzoek zoals beschreven in het proefschrift 'Making Fashion Sustainable - The Role of Designers (2016)'  is de ultieme uitdaging voor modeontwerpers om verantwoorde mode tot een 'manier van leven' te  maken. Dit kan de ontwerper doen door het creëren van 'Life Cycle Clothing', die het autonoom ontwikkelvermogen van de ontwerper, de maker en de drager vergroot. Daarom roept de auteur van dit proefschrift de ontwerper op om een andere rol aan te nemen en om een trendsetter te worden voor duurrzame mode.

Proefschrift: Making Fashion Sustainable - The Role of Designers (2016) (pdf)
Door: Natascha van der Velden

Film: RiverBlue

20 FEBRUARI 2019 17:30 | LOCATIE: BLUE ROOM, TU DELFT LIBRARY
De ontluisterende documentaire RiverBlue, waarin natuurbeschermer Mark Angelo de schaduwzijde van de mondiale kledingindustrie blootlegt.

Trailer film: RiverBlue

Over het festival
Voor meer informatie over het festival 'Let's talk about Water', zie de brochure en het persbericht.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:
Circular fashion
Toga atelier Schout
Ontwerper Nienke Hoogvliet, zie ook Dutch Design Week
Visueel artiest Wille-Meike Brand