Onderwijs voor iedereen

De nieuwe podcast-serie van Studium Generale - zomer 2018

Ga mee op ontdekkingstocht in een wekelijkse aflevering. We gaan in gesprek met de Delftse wetenschappers over de toekomst. Hoe zien zij de wereld voor zich en welke rol nemen zij daarin op.

In wat voor toekomst wil jij leven? En wat heeft ze voor ons in petto? Van Droom Naar Daad blikt vooruit en vindt het uit. Middels diepgaande gesprekken met technici, ingenieurs en wetenschappers van de TU Delft verkennen we hun visie op het werk wat ze doen, de technieken die ze ontwikkelen en de dromen die zij hebben voor de toekomst. Hiermee benaderen we de vraag in wat voor toekomst we eigenlijk willen leven.

SG Podcast #6: Internet der Dingen met Fernando Kuipers

Fernando A. Kuipers is assistent hoogleraar en hoofd van het Lab on Internet Science van de TU Delft. In deze aflevering spreken we met hem over het Internet der Dingen. Te beluisteren via Spotify, Soundcloud, Stitcher en ITunes.

SG Podcast #5: Stad van de Toekomst met Rients Dijkstra

Succes met een stedenbouwkundig ontwerp bereik je niet met een gelikt plaatje, maar via een intensieve dialoog met de gebruiker. Het kan ontwerpers behoeden voor extremisme en de maatschappelijke meerwaarde verveelvoudigen, aldus hoogleraar Rients Dijkstra in zijn intreerede ‘Design and Society’.

In deze aflevering spreken we met hem over zijn visie van de Stad van de Toekomst. Te beluisteren via Spotify, Soundcloud, Stitcher en ITunes.

SG Podcast #4: Zomergast Marleen Stikker

Wat zijn de nieuwe politieke, economische en ontwerpvraagstukken in het technologisch domein? Aankomend zomergast Marleen Stikker licht ons in en ontsluit haar visie en aanpak op het ontwikkelen van een commons model, technology for the masses en een toekomstbestendig internet. Te beluisteren via Spotify, Soundcloud, Stitcher en ITunes.

SG Podcast #2&3: Sleutelen Aan Het Leven & Verantwoorde Innovatie

De volgende podcasts staan voor je klaar: allereerst met micro-bioloog Bertus Beaumont waarin we de geheimen van de biologie ontfutselen en onderzoeken of we aan de vooravond staan van de synthetische mens.

Daaropvolgend bevragen we ethicus Ibo van de Poel hoe de toekomst verantwoord vorm te geven. In deze zoektocht stuitten we onder meer op het belang van emoties voor besluitvorming en nemen zelfs het referendum in ogenschouw. Je kunt de podcasts beluisteren via Spotify, Soundcloud, Stitcher en ITunes.

SG Podcast #1: Van Droom Naar Daad

In de allereerste aflevering voelen we hoogleraar bio-elektronica Wouter Serdijn aan de tand. Ziet hij de opkomst van de bionische mens voor zich? Een versmelting van mens en machine? En hoe dit te beschouwen, positief of negatief? En wat is dat nou precies bio-elektronica, wat kunnen we daar nu al mee? Je kunt de podcast beluisteren via Soundcloud en Stitcher.