Study (Studie)

De opleiding Civiele Techniek bestaat uit een bachelorfase van drie jaar inclusief de propedeuse en een masterfase van twee jaar. De propedeuse is het eerste jaar van de opleiding. Je merkt of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt en of je ermee door wilt gaan.

Het studieprogramma in de bachelorfase is voor een groot deel voor alle studenten gelijk. Vakken die je hier leert zijn van belang voor alle civiel ingenieurs. Ze vormen als het ware de basis waarop je later verder gaat bouwen. De bachelorfase wordt afgesloten met een eindopdracht.

Studenten Civiele Techniek die hun bachelordiploma hebben gehaald, kunnen automatisch doorstromen naar de masterfase. Hierin ga je je specialiseren op een of meerdere deelgebieden van de Civiele Techniek. Het gaat dan om verdere verdieping binnen de domeinen Water, Bouwen en Vervoer. Wanneer je de masterfase hebt afgesloten met je afstudeeronderzoek, behaal je de ‘Master-titel’. Ook mag je dan ‘ir.’ voor je naam zetten.

In het eerste, tweede en vierde jaar werk je in kleine groepen aan projecten uit de praktijk. Hierdoor krijg je een idee van de rol die civiele techniek speelt in de samenleving. Bij zo’n project verricht je onderzoek en maak je verschillende ontwerpen. Je leert tevens mondeling en schriftelijk rapporteren.