Nieuws

220 resultaten

19 februari 2020

Van betonpuin tot betonnen gebouwen

Van betonpuin tot betonnen gebouwen

Primaire grondstoffen zijn eindig. Maar menselijke vindingrijkheid gelukkig niet. In de laboratoria van de TU Delft werkt Francesco Di Maio aan het recyclen van betonafval. Net als de mythologische feniks, de vogel die uit zijn eigen as herrijst, wil Di Maio dat er nieuwe gebouwen ontstaan uit het puin van hun voorgangers. Met zijn technologieën hoopt hij de bouw van steden circulair te maken.

18 februari 2020

Kunnen zandbanken mangroves redden?

Kunnen zandbanken mangroves redden?

Vroeg opstaan, in een kleine vissersboot op pad gaan en in de verte de zon achter de vulkaantoppen zien opkomen. Zo begonnen de dagen voor promovenda Silke Tas tijdens het veldwerk dat ze gedurende twee maanden in Indonesië uitvoerde. De rest van de dag was doorgaans minder idyllisch, rondstampend in de modder om de juiste metingen voor haar onderzoek te bemachtigen. Tas is geïnteresseerd in de werking van zandbanken aan de kust die mangrovebossen een kans geven zich te herstellen, zodat die bossen op hun beurt erosie van de kustlijn tegen kunnen gaan.

17 februari 2020

Gouden tijden voor aardobservatie

Gouden tijden voor aardobservatie

Het is een gouden tijd voor aardobservatie: satellieten voorzien ons van ongekende hoeveelheden data. Klimaatonderzoeker Stef Lhermitte maakt daar dankbaar gebruik van, want hoe goed onze modellen al zijn, er zitten nog genoeg onzekerheden in ook.

16 februari 2020

Wachten op de perfecte storm

Wachten op de perfecte storm

Waterbouwkundige Patrick Oosterlo wacht al maanden op een stevige storm. Eentje die zijn meetinstallatie op een dijk aan de kust van de Oostelijke Waddenzee danig op de proef kan stellen. Hij heeft hoge golven en sterke wind nodig om te kunnen bepalen: is de dijk daar hoog genoeg?

13 februari 2020

Gezondheidsproblemen door luchtvervuiling vaak veroorzaakt door emissie op afstand

Gezondheidsproblemen door luchtvervuiling vaak veroorzaakt door emissie op afstand

Luchtvervuiling, en de vroegtijdige sterfte die daarmee samenhangt, worden sterk beïnvloed door emissiebronnen op afstand. Ongeveer de helft van de vroegtijdige sterfte in de VS vindt plaats buiten de staat waarin de emissie wordt geproduceerd.