Masterclass 10 maart 2016

ICT maakt het verschil Maatschappelijke verschillen en andere kanten van ICT in relatie tot (on)gelijkheid, mobiliteit en ruimte

Het toegenomen belang van ICT in het domein van mobiliteit en ruimte leidt tot nieuwe maatschappelijke vraagstukken. Zo bestaat er (risico op) een tweedeling tussen mensen die wel digitaal aangesloten zijn en mensen die dat niet zijn. Dit heeft nu al gevolgen voor sommige activiteiten van IenM (met name RWS) – denk aan vormen van reisinformatie op maat. Gebruikers die niet beschikken over de nieuwste technologie in de auto of via smartphones kunnen hiervan geen gebruik maken. Ook meer in het algemeen brengt een (te?) sterke focus op (of vertrouwen in of afhankelijkheid van) ICT binnen het domein van IenM allerlei maatschappelijke nadelen met zich mee voor verschillende groepen in de samenleving. Blijven voorzieningen toegankelijk, betaalbaar en betrouwbaar voor iedereen in gelijke mate? Wie profiteert van welke technologische ontwikkeling en wie blijft achter? En wat is wijs beleid: het zoveel mogelijk faciliteren van allerlei nieuwe gadgets en trends, die morgen al weer anders kunnen zijn? Of het creëren van robuuste of 'agile' institutionele/ruimtelijke/infrastructurele kaders die bestand zijn tegen veranderingen en onzekerheid en die publieke waarden veilig stellen? Kijken we naar technologie als iets waar we 'iets mee moeten' of als iets waar we 'iets mee kunnen', iets waar we ook keuzes in kunnen maken?

In deze masterclass spreekt allereerst prof. dr. Jan van Dijk (hoogleraar Communicatiewetenschap en expert op het terrein van ICT en samenleving, Universiteit Twente) over de laatste wetenschappelijke inzichten rond de 'digital divide', de kloof tussen zij die 'wel aangesloten' zijn en zij die dat niet zijn. Hij gaat onder mee in op de relatie tussen ongelijkheid en mobiliteit met het gebruik van ICT. Ook blikt hij terug op vroegere voorspellingen over bijvoorbeeld telewerken.

Vervolgens is het woord aan dr. ir. Daniëlle Snellen (planoloog/urbanist, senior wetenschappelijk onderzoeker mobiliteit en verstedelijking bij het Planbureau voor de Leefomgeving). Zij is bezig met de betekenis van allerlei ICT-ontwikkelingen voor de domeinen mobiliteit, ruimte en infrastructuur. Zij houdt geen lezing, maar leidt een aantal stellingen in, waarmee zij van gedachten wil wisselen met de deelnemers in de zaal. Zo komen we tijdens de masterclass tot een gezamenlijke verkenning van de maatschappelijke vraagstukken rond ICT binnen het domein van IenM – en de vraag wat de rol van de overheid hierbij zou kunnen zijn.

Deze masterclass wordt georganiseerd door IenM, Onderzoeksschool TRAIL (Transport, Infrastructure and Logistics), de Technische Universiteit Delft. Prof. dr. ir. Vincent Marchau is dagvoorzitter.

  • Door: prof. dr. Jan van Dijk (Universiteit Twente) en dr. Daniëlle Snellen (Planbureau voor de Leefomgeving)
  • Datum: 10 maart 2016
  • Tijdstip: Inloop 14.45 uur, start 15.00-17.00 uur met aansluitend een borrel
  • Locatie: Ministerie van I en M, Plesmanweg 1-6 (Perscentrum), Den Haag - Identificatie is verplicht
Prof. Jan van Dijk
Prof. Jan van Dijk
Dr. Danielle Snellen
Dr. Danielle Snellen