Masterclass 17 februari 2016

Master class Duurzaamheid aan de leiband: grote bedrijven en hun invloed

Grote bedrijven met gevestigde economische belangen kunnen een goede bijdrage leveren aan duurzame ontwikkeling, maar die ook in de weg staan of in hun eigen richting bijbuigen. Hoe gebeurt dat precies? Wat zijn strategieën die bedrijven inzetten als het gaat om het beïnvloeden van overheden en de publieke opinie? En welke rol spelen (internationale) verdragen hierbij? Hoe zit het bijvoorbeeld precies met het veelbesproken vrijhandelsakkoord TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), waarover de USA en de EU momenteel onderhandelen? Critici van TTIP stellen dat deze overeenkomst de macht van grote bedrijven verder vergroot en het voor regeringen moeilijk maakt om markten te reguleren in het algemeen, nationaal belang. In deze masterclass kunnen beleidsmakers (bijvoorbeeld op het terrein van duurzaamheid) zich bewust worden van de manieren waarop bedrijfsbelangen een rol spelen in hun domein, en hoe hiermee kan worden omgegaan.

Dr. Magda Smink is onlangs als innovatiewetenschapper aan de Universiteit Utrecht gepromoveerd op de invloed van gevestigde energiebedrijven op de energietransitie. Hiervoor bestudeerde zij het gedrag van de gassector ten aanzien van groen gas, en het gedrag van de olie-industrie ten aanzien van biobrandstoffen. Smink is sinds kort werkzaam bij de Stichting Natuur en Milieu waar zij werkt aan het versnellen van de Nederlandse energietransitie en zich o.a. bezighoudt met het aardgasvraagstuk. Zij zal in haar bijdrage ingaan op de verschillende strategieën en mechanismen die een rol spelen bij lobby door bedrijven. Ook geeft zij aanbevelingen voor beleidsmakers.
Dr. Erik Denters is associate professor aan de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam, en onder meer directeur van het International Business Law Programme. Zijn onderzoek richt zich onder meer op de interactie tussen drie gebieden van economische globalisering: handel, investeringen en het monetaire systeem. In zijn bijdrage zal hij ingaan op verschillende aspecten van het omstreden TTIP, waarover de EU en de Verenigde Staten momenteel onderhandelen. Hij besteedt met name aandacht aan het Investor-State-Dispute-Settlement (een arbitrageprocedure waarmee buitenlandse investeerders en bedrijven bestuursbesluiten van overheden kunnen aanvechten) en aan de harmonisatie van technische standaarden en regels voor voedselveiligheid. Tevens zal hij ingaan op mogelijke consequenties van TTIP voor beleidsmakers.

Deze masterclass wordt georganiseerd door IenM, Onderzoeksschool TRAIL (Transport, Infrastructure and Logistics), de Technische Universiteit Delft. Prof. dr. ir. Vincent Marchau is dagvoorzitter.
Door: dr. Magda Smink (voorheen UU, nu Stichting Natuur en Milieu) en dr. Erik Denters (VU)

  • Datum: 17 februari 2016
  • Tijdstip: 15.00-17.00 uur met aansluitend een borrel
  • Locatie: Ministerie van I en M, Plesmanweg 1-6 (Perscentrum), Den Haag - Identificatie is verplicht