Masterclass 18 mei 2016

Mens en machine – wat doet 't Rijk met de robot?

Het thema 'robotisering' is hot. Steeds meer zal 'automatisch' gaan. Nog even en een deel van ons werk wordt door robots gedaan. En als we dan toch nog naar ons werk moeten, kan dat wellicht met de zelfrijdende auto, terwijl drones pakketjes bezorgen en kleine bestelauto's vervangen. Al deze vormen van automatisering hebben verschillende maatschappelijke gevolgen. Hoe is de nieuwe technologie goed in de samenleving in te bedden? En hoe gaan we om met morele vraagstukken als verantwoordelijkheid? Stel dat een zelfrijdende auto een kind aanrijdt. Wie is dan verantwoordelijk? Hoe kan je een besturingsrobot leren om diverse handelingsopties af te wegen en de goede keuze te maken in het verkeer? Nieuwe maatschappelijke en filosofische vraagstukken rond mens en machine: wat kan en moet de overheid daarmee? En hoe kan juist IenM inspelen op de gevolgen van robotisering?

Twee experts gaan in op deze vraagstukken.

De eerste is dr. ir. Rinie van Est, werkzaam bij het Rathenau Instituut. Hij signaleert nieuwe ontwikkelingen op het raakvlak van wetenschap, technologie, politiek en samenleving. Van Est is van huis uit natuurkundige (TUE) en politicoloog (UvA) en houdt zich bezig met opkomende technologieën als nanotechnologie, biotechnologie, informatietechnologie en hersenwetenschappen. 
Van Est doceert tevens Technology Assessment en Foresight aan de subfaculteit Technische Innovatiewetenschappen van de TU Eindhoven. Van Est zal vooral ingaan op de vraagstukken rond de maatschappelijke en beleidsmatige inbedding van robotisering.

De tweede spreker is dr. Jan Broersen, filosoof en informaticus, en werkzaam als universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht bij de opleiding Cognitieve Kunstmatige Intelligentie. In 2013 ontving Broersen van de European Research Council (ERC) de Consolidator Grant van 1,9 miljoen euro voor zijn onderzoek naar de verantwoordelijkheid van intelligente systemen. Hij ontwikkelt momenteel een kader waarin deze verantwoordelijkheid wordt onderzocht vanuit een juridisch en filosofisch perspectief. Broersen zal vooral ingaan op de morele vraagstukken.

Deze masterclass wordt georganiseerd door IenM en TUD, met medewerking van het Rathenau Instituut en de Universiteit Utrecht. Prof. dr. ir. Vincent Marchau is dagvoorzitter.

  • Door: dr. Rinie van Est (Rathenau Instituut / TUE) en Jan Broersen (UU)
  • Datum: 18 mei 2016
  • Tijdstip: 15.00-17.00 uur met aansluitend een borrel
  • Locatie: Ministerie van I en M, Plesmanweg 1-6 (Perscentrum), Den Haag - Identificatie is verplicht