Masterclass 2 juni 2016

Een zee van ruimte en tijd?

De (multi)functies van de Noordzee op de langere termijn

De Noordzee heeft vele gezichten. Het is onder meer een natuurgebied, het is vaarwater voor de professionele scheepvaart en toerisme en recreatie, er wordt energie gewonnen, vis gevangen, en ook steeds vaker voedsel verbouwd. De Noordzee kent zijn eigen ruimtelijke ordening en zijn eigen belangenconflicten. Het Rijk stelt met het Noordzeebeleid de kaders voor ruimtelijk gebruik van de Noordzee in relatie tot het mariene ecosysteem – althans voor voor een deel. Er is ook een wisselwerking met het (water op het) land en met andere landen om ons heen. Een langetermijnvisie is vastgelegd in de Noordzee 2050 Gebiedsagenda. Daarin ligt de nadruk op vijf thema’s: bouwen met de Noordzeenatuur, energietransitie op zee, meervoudig/multifunctioneel gebruik van de ruimte, verbinding van land en zee en bereikbaarheid/scheepvaart. Bij alle vijf de thema’s spelen internationale samenwerking en kansen voor export een belangrijke rol.

Welke wetenschappelijke inzichten voor het gebruik van de Noordzee op de langere termijn zijn nu al van belang? Kijken we op de juiste manier tegen de toekomst van de Noordzee aan? Welke governance-vraagstukken liggen er?

In deze masterclass spreekt dr. Luc van Hoof, manager European Research Development bij IMARES Wageningen UR. Luc van Hoof is gespecialiseerd in mariene governance, doet onderzoek bij IMARES en is werkzaam bij de Groep Milieubeleid van Wageningen UR op het gebied van institutionele veranderingen in de visserij en zee. Luc van Hoof is onder meer lid van het bestuur van MARE, Centre for Marine Research, en is directeur van EFARO, de Europese visserij en aquacultuur Research Organisation. Hij leidde het onlangs afgesloten meerjarige onderzoeksproject Zee op Zicht, waarbinnen onderzoekers zich hebben gebogen over de vraag hoe je een integraal afwegingskader voor het inrichten van de zee zou kunnen ontwikkelen. Hij zal ingaan op de verschillende gebruiksfuncties van de Noordzee op de langere termijn, en op de governance-aspecten van het meervoudige gebruik van de zee.

Vervolgens is het woord aan drs. Lodewijk Abspoel, senior beleidsadviseur integraal maritiem beleid bij het ministerie van IenM. Hij geeft een eerste reactie op de presentatie van Luc van Hoof waarna de deelnemers aan de hand van stellingen met elkaar en de beide sprekers in debat gaan.

Deze masterclass wordt georganiseerd door IenM en TUD, met medewerking van IMARES/WUR. Prof. dr. ir. Vincent Marchau is dagvoorzitter.

  • Door: dr. Luc van Hoof (IMARES), coreferaat Lodewijk Abspoel
  • Datum: 2 juni 2016
  • Tijdstip: 15.00-17.00 uur met aansluitend een borrel
  • Locatie: Ministerie van I en M, Plesmanweg 1-6 (Perscentrum), Den Haag - Identificatie is verplicht