Masterclass 21 juni 2016

Kenniscocreatie – samen kennis maken

Voor de complexe maatschappelijke opgaven waaraan IenM werkt, is kennis nodig. Kennis is alomtegenwoordig in de maatschappelijke context waarin IenM opereert. Er zijn verschillende bronnen van kennis: wetenschap, beleid, praktijk. Relevante vragen voor IenM hierbij zijn: Is alle kennis even 'waar' en evenveel waard? Hoe kun je verschillende bronnen van kennis goed bij elkaar brengen? Hoe ga je om met (samenwerking tussen) verschillende partijen en belangen daarbij? Welke valkuilen zijn er? En hoe kun je samenwerking tussen bijvoorbeeld wetenschappers en beleidsmakers in goede banen leiden? Op de langste dag van het jaar organiseren we een 'meta-masterclass': een kennismiddag over samen kennis maken, met theoretische én praktische invalshoeken. Interessant en relevant voor alle IenM'ers die samenwerken met verschillende partijen om tot kennis voor beleid en praktijk te komen.


Twee experts leiden en wijden ons in.


De eerste is prof. dr. John Grin (Universiteit van Amsterdam). Hij is aan de Afdeling Politicologie verbonden als hoogleraar Beleidswetenschap  met een accent op systeeminnovatie en heeft een achtergrond in natuurkunde en technology assessment. Een rode draad in zijn academische loopbaan is de fascinatie voor de relaties tussen wetenschap, techniek, maatschappij en politiek. Daarnaast houdt hij zich al lang en intensief bezig met systeeminnovatie en (duurzame) transitie (zie onder meer ook www.transitiepraktijk.nl). Tijdens deze masterclass zal John Grin met name ingaan op de zogenoemde 'science policy interface' en 'grenswerk': de theoretische en praktische ins & outs van de samenwerking tussen wetenschappers en beleidsmakers rond complexe maatschappelijke vraagstukken. Wat speelt daar allemaal?

De tweede spreker is dr. ir. Femke Merkx, werkzaam in haar eigen bureau KENNIScoCREATIE Onderzoek & Advies. Zij heeft een achtergrond in moleculaire wetenschappen (Wageningen Universiteit) en filosofie van wetenschap, technologie en maatschappij (Universiteit Twente). Zij werkte als onderzoeker aan de Universiteit Twente en promoveerde daar ook. Zij was verbonden aan het Rathenau Instituut als onderzoeker van het wetenschapssysteem. Zij hield zich hier onder meer bezig met samenwerkingsvormen waarin verschillende experts tot kennis kunnen komen. Sinds 2011 werkt ze als zelfstandig onderzoeker en adviseur op dit terrein, waarbij ze zich vooral richt op de praktijk van kenniscocreatie. Zij zal tijdens de masterclass vooral ingaan op de praktische kant van samenwerken in kennisprojecten. Hoe doe je dit precies?


Deze masterclass wordt georganiseerd door IenM en TUD, met medewerking van de Universiteit van Amsterdam en KENNIScoCREATIE Onderzoek & Advies. Prof. dr. ir. Vincent Marchau is dagvoorzitter.

  • Door: prof. dr. John Grin (UvA) en dr. ir. Femke Merkx (KENNIScoCREATIE Onderzoek & Advies)
  • Datum: 21 juni 2016
  • Tijdstip: 15.00-17.00 uur met aansluitend een borrel
  • Locatie: Ministerie van I en M, Plesmanweg 1-6 (Perscentrum), Den Haag - Identificatie is verplicht
Prof. dr. John Grin
Dr. ir. Femke Merkx