Masterclass 29 september 2016

Alles circulair – hoe werkt het, wat kan IenM en welke rol speelt logistiek?

We zijn onderweg naar een meer circulaire economie: een economisch systeem waarin de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen maximaal is en de waardevernietiging minimaal. Wat houdt die 'circulariteit' precies in? Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen rond het ontwerpen van producten volgens een circulaire benadering? En hoe kan deze benadering worden toegepast op het werkveld van IenM/RWS? Een andere vraag is hoe de Nederlandse logistiek – bedrijfsleven en overheid – kan bijdragen aan een meer circulaire economie. Hierover verscheen onlangs een relevante publicatie bij wijze van nadere uitwerking van enkele RLI-adviezen over circulaire economie.

Twee experts leiden en wijden ons in.

Prof. dr. Ruud Balkenende (Technische Universiteit Delft) is hoogleraar Circulair Product Design aan de Faculteit Industrieel Ontwerpen. Hij is actief op het snijvlak van technologische innovatie en de toepassing hiervan in de industrie. Het betreft een multidisciplinair werkveld, waarin duurzaamheid, materiaalkunde, productontwerp, technologie en businessaspecten samenkomen. Balkenende heeft langdurige industriële ervaring en heeft onder meer gewerkt aan het ontwerpen van elektronica voor circulaire verdienmodellen. Ruud Balkenende zal vooral ingaan op de nieuwste ontwikkelingen in  circulair ontwerpen en de toepassing hiervan op het IenM-werkveld.

Prof. dr. ir. Rob van der Heijden (Radboud Universiteit Nijmegen) is hoogleraar Innovatieve Planningmethoden aan de Radboud Universiteit en was van 2010-2016 decaan van de Faculteit der Managementwetenschappen. Hij houdt zich onder meer bezig met de analyse en sturing van productie-distributieprocessen en de ruimtelijke, institutionele en beleidsmatige voorwaarden daarvoor. Van der Heijden van een van de auteurs van het artikel ‘Towards a Circular Economy: The Role of Dutch Logistics Industries and Governments’ dat in juli jl. verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Sustainability. Dit verscheen naar aanleiding  van de adviezen van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur ‘Nederlandse logistiek 2040: designed to last’ (waar hij lid van de adviescommissie was) en ‘Circulaire economie: van wens naar uitvoering’. Hij zal vooral ingaan op de vraag hoe de Nederlandse logistiek – bedrijfsleven en overheid – kan bijdragen aan een meer circulaire economie.

Deze masterclass wordt georganiseerd door IenM en TUD, met medewerking van de Radboud Universiteit Nijmegen. Prof. dr. ir. Vincent Marchau is dagvoorzitter.

  • Door: prof. dr. Ruud Balkenende (TUD) en prof. dr. ir. Rob van der Heijden (RUN)
  • Datum: 29 september 2016
  • Tijdstip: 15.00-17.00 uur met aansluitend een borrel
  • Locatie: PERSCENTRUM - Ministerie van I en M, Plesmanweg 1-6 Den Haag - Identificatie is verplicht

Verslag en presentaties