Masterclass 11 december 2018

Publiek en privédomein onder druk – borging van publieke waarden in technologie

De technologieontwikkeling van dit moment is bijna niet bij te benen. Voor we het weten, zijn grote delen van ons dagelijks leven en het publieke domein het speelveld geworden van grote bedrijven die alles van ons weten en ons gedrag en ons denken zelfs sturen. Democratie en privacy zijn in het geding. Het is dan ook tijd om stil te staan bij de vraag hoe belangrijke waarden als privacy, veiligheid, duurzaamheid en inclusie een plek krijgen in technologieontwikkeling – ook die binnen het domein van IenW. Hoe kan IenW publieke waarden helpen borgen bij innovatie, beleid, uitvoering en dienstverlening?

Twee experts uit de onderzoekswereld leiden en wijden ons in.

Jeroen van den Hoven is TU Delft-hoogleraar Ethiek & Techniek en leidt daar het in 2017 opgerichte instituut Design for Values, een samenwerkingsverband van vier Delfste faculteiten. Binnen het instituut staat de studie en toepassing van ontwerpbenaderingen die rekening houden met maatschappelijke waarden centraal. De onderzoekers en docenten zijn onder meer actief op de velden architectuur, ICT en energie. Van den Hoven was eerder oprichter en wetenschappelijk directeur van 3TU Centre for Ethics and Technology (2007-2013). In 2009 won hij de World Technology Award voor Ethiek, evenals de IFIP prijs voor ICT en Samenleving voor zijn werk in Ethiek en ICT. Van den Hoven was voorzitter van de expertgroep Big Data en Privacy, die in 2016 advies uitbracht aan het kabinet over het benutten van de kansen en mogelijkheden van big data en het behoud van vertrouwen van de gebruiker in het internet. Hij is tevens lid van het TUD Blockchain Lab. Internationaal is Van den Hoven actief in de wereld van ethiek van de techniek en Responsible Innovation.
Van den Hoven was mede-oprichter (en tot 2016 voorzitter) van het onderzoeksprogramma Maatschappelijk Verantwoord Innoveren (MVI) bij NWO, de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Hij zal tijdens de masterclass vooral ingaan op de theorie, de methodologie en praktijkvoorbeelden van maatschappelijk verantwoord innoveren en ontwerpen met oog voor waarden.

Hiddo Huitzing is wetenschappelijk onderzoeker en projectleider bij de sector Informatie, Data en Methoden van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Huitzing studeerde Fysische Geografie aan de Universiteit Utrecht en Bestuur en Beleid aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna was hij werkzaam als adviseur op het gebied van onder meer milieuvraagstukken en GIS. Bij het PBL houdt hij zich bezig met verschillende onderzoeksprojecten en het ontwikkelen van infographics op uiteenlopende terreinen, waaronder infrastructuur en watermanagement.
Hij was mede-auteur van de publicatie ‘Mobiliteit en elektriciteit in het digitale tijdperk – Publieke waarden onder spanning’, het signalenrapport dat het PBL uitbracht in 2017. Tijdens de masterclass zal Huitzing vooral ingaan op wat de overheid kan doen om de publieke waarden bij de digitaliseringsprocessen waarin onze samenleving zich momenteel bevindt, te borgen – met name op het terrein van infrastructuur en mobiliteit

Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft.

Door: Jeroen van den Hoven (TUD) en Hiddo Huitzing (PBL)
Datum: 11 december 2018
Tijdstip: van 15.00 tot 17.00 uur met borrel na afloop
Locatie: Haagse Campus, Turfmarkt 99, Den Haag: LAB1 en LAB2 (5de verdieping)

AANMELDEN