Masterclass 12 november 2018

De toekomst van het openbaar vervoer

Bestaat er over enige jaren nog zoiets als openbaar vervoer? Of groeien de  verschillende verkeersmodaliteiten (auto, fiets, trein) en mobiliteitsdiensten nu zo ver naar elkaar toe dat er eigenlijk geen onderscheid meer te maken is? Welke ontwikkelingen zijn er, welke hypes doen er echt toe en welke voetangels en klemmen zijn er te overwinnen bij het op peil houden en verbeteren van de bereikbaarheid in Nederland? Welke kansen liggen er voor IenW-beleid?

Twee experts uit de onderzoekswereld leiden en wijden ons in. Beide onderzoekers zijn onder meer actief binnen het onderzoeksproject SCRIPTS, dat gefinancierd wordt door het programma VerDuS SURF, Smart Urbane Regions of the Future. Dit programma wordt gefinancierd door NWO, Platform31, NRPO-SIA, IenW en BZK.

Niels van Oort is werkzaam als co-director van het Smart Public Transport Lab aan de TUD. Zijn belangrijkste expertisegebieden zijn de planning van het openbaar vervoer, het omgaan met het passagiersperspectief, de betrouwbaarheid van de dienstverlening en Big Data. Hij doet onderzoek op het terrein van data-gedreven netwerk- en tijdschema-ontwerp, light rail, fietsen en openbaar vervoer, autonoom openbaar vervoer en vraaggericht openbaar vervoer. Van Oort promoveerde in 2011 aan de TUD op betrouwbaarheid van de dienstverlening, waarvoor hij onderzoek deed bij HTM, de openbaarvervoerder van de stad Den Haag. Hij was ook enige tijd lid van de onderzoeksgroep openbaar vervoer van professor Wilson aan het MIT in de Verenigde Staten. In 2012 trad hij opnieuw toe tot de Technische Universiteit van Delft. Ook was Van Oort lange tijd consultant bij Goudappel Coffeng. Van Oort zal tijdens de masterclass ingaan op de mogelijkheden en onmogelijkheden van de nieuwe modaliteiten die aan het ontstaan zijn – van automatische voertuigen tot deelfietsen en flex-OV.

Henk Meurs is bijzonder hoogleraar Planologie met als leeropdracht Mobiliteit en ruimtelijke ontwikkeling aan de RU te Nijmegen. Ook is hij oprichter en directeur van adviesbureau MuConsult te Amersfoort. Meurs doet vooral onderzoek naar de relatie tussen ruimtelijke ontwikkelingen en mobiliteit. Meurs heeft ervaring met ontwikkeling en evaluatie van beleid op terreinen als weginfrastructuur, openbaar vervoer, fiets op uiteenlopende ruimtelijke schaalniveaus. Hij heeft uitgebreide ervaring in transport- en sociaal-economisch onderzoek, zowel in Nederland als in het buitenland. Hij was projectmanager van een groot aantal complexe en veelomvattende projecten. In opdracht van overheden en bedrijfsleven heeft hij een groot aantal evaluatieprojecten van overheidsbeleid uitgevoerd, zowel op strategisch als op onderzoeksniveau. Meurs wordt regelmatig gevraagd als externe adviseur bij complexe besluitvormingsvraagstukken. Hij zal tijdens de masterclass vooral ingaan op het concept Mobility as a Service en de vraag hoe dit concept al dan niet kan werken.

Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft. Vincent Marchau (TU Delft en Radboud Universiteit) is dagvoorzitter.

Door: Niels van Oort (TUD) en Henk Meurs (RU)
Datum: 12 november 2018

VERSLAG, FOTO'S EN FILMPJE

Niels van Oort
Henk Meurs