Masterclass 22 mei 2018

Masterclass Circulaire economie en andere transities – kómen we vooruit en hóe komen we vooruit?

Eén van de transities waaraan IenW meewerkt, is die naar de circulaire economie. Het is een complexe opgave waarbij actoren uit de hele samenleving betrokken zijn. Hoe weten we of we al vooruitgang boeken? Wat willen we weten en wat kunnen we meten? En hoe kúnnen we überhaupt vooruitgang maken. Welke rol kan de ‘small wins’ aanpak hierin spelen? Hoe kan IenW zijn voordeel doen met recente inzichten op de terreinen van monitoring van transities en transitiemanagement via ‘small wins’ – ook voor andere transities dan die rond circulaire economie?

Twee experts uit de logistieke onderzoekswereld leiden en wijden ons in.

Aldert Hanemaaijer is econoom en senior-onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Hij is coördinator van het programma Vergroening economie, eco-innovatie en circulaire economie. Hij doet onderzoek en geeft beleidsadviezen op het terrein van groene winsten, het sturen van groene groei, processen van eco-innovatie, trends rond de ecologische footprint, het programma VANG (van afval naar grondstof) en afvalbelasting. Hanemaaijer heeft meer dan twintig jaar ervaring met beleidsgeöriënteerd onderzoek naar diverse milieuonderwerpen, met een accent op de relatie tussen milieu en economie. Voor zijn tijd als programmacoördinator was hij tien jaar projectleider van integrale studies waarin mensen met verschillende achtergronden en disciplines samenwerken. Hij was onder meer betrokken bij de Balans van de Leefomgeving en de Second Sustainability Outlook for the Netherlands. Hij was mede-auteur van het rapport ‘Circulaire economie: wat we willen weten en kunnen meten’ dat begin 2018 verscheen. Hanemaaijers bijdrage aan de masterclass bestaat uit beantwoording van de vraag: wat willen we weten en wat kunnen we meten aan de voortgang in circulaire economie?

Katrien Termeer is hoogleraar Bestuurskunde aan Wageningen University. Zij onderzoekt innovatieve vormen van governance voor taaie vraagstukken in de beleidsvelden klimaatverandering en duurzame agro-food ketens. Zij werkte eerder bij Sioo, het ministerie van LNV, en de universiteiten van Delft en Rotterdam. Momenteel is zij voorzitter van de  Public Administration and Policy Group aan de Wageningse universiteit. Binnen het programma Kennis voor Klimaat leidde ze het consortium rond het thema governance. Eind 2017 bracht ze het advies ‘Mogelijkheden van de ‘small wins’ aanpak voor de transitie opgaven van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat’ uit. Hierin wordt de transitie naar een circulaire economie als voorbeeld genomen. De ‘small wins’ aanpak is gericht op het werken aan grote maatschappelijke vraagstukken door middel van kleine betekenisvolle stapjes met tastbare resultaten. Het belangrijkste idee achter de aanpak is dat deze zorgt voor energie en voortgang in het transformatieproces zonder te vervallen in simplistisch kortetermijngewin of het doen van beloftes die niet zijn waar te maken. Tijdens de masterclass gaat Termeer nader in op deze aanpak.

Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft. Vincent Marchau (TU Delft en Radboud Universiteit) is dagvoorzitter.

Verslag, foto's en presentaties.

Aldert Hanemeijer
Katrien Termeer