Werkbezoek 2018

Verslag werkbezoek IenW – TUD 31 jan 2018, plenaire deel (van intranet IenW)

Wij hebben elkaar gevonden
TU Delft en IenW hebben elkaar gevonden op het gebied van duurzaamheid, infrastructuur en waterstaat: de stad van de toekomst, intelligente voertuigen en het circulaire fundament. Dat werd 31 januari bevestigd door de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst. Maar veel belangrijker dan dat is de gezamenlijke ambitie om een bijdrage te leveren aan de verbetering van de samenleving.

Op woensdag 31 januari ging IenW op werkbezoek bij de TU Delft. In de theaterzaal van de TU verzamelden medewerkers van de TU en medewerkers van IenW (met o.a. de Bestuursraad) zich om het samenwerkingscontract te tekenen, elkaar te inspireren en de noodzaak te onderkennen voor een gezamenlijke inzet op de belangrijkste thema’s rondom duurzaamheid, infrastructuur en waterstaat.

What’s hot & important
Na het welkom door Friedel Filius (KIS), deelde Lidewijde Ongering what’s hot & important op IenW. In deze korte impressie konden de naamsverandering met bijbehorende herverkavelingen, de transitie-agenda’s en het belang van integraliteit natuurlijk niet missen. Bovendien wees Lidewijde op de groeiende aandacht voor het domein luchtvaart en het nieuwe thema cybersecurity. Haar belangrijkste boodschap betreft het feit dat de naamsverandering van IenW niet gelijk staat aan een karakterverandering.

Continuous learning
Gelukkig sluit wat de TU beoogt naadloos aan op de missie en thema’s van IenW. Tim van der Hagen, rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur, omschrijft een paradigma-verschuiving die merkbaar is op de TU Delft. De drijfveer van hedendaagse studenten is niet langer een dikke portemonnee, maar een ambitie om bijdrage te leveren aan de verbetering van de samenleving. Als toekomstig ingenieur maak je een goede kans om dit te bereiken, mits je de bredere inbedding van je discipline niet uit het oog verliest. Dit diende dan ook als uitgangspunt van het instellingsplan voor 2018-2024: “Impact for a better society.” Tim eindigde door de waarde van continuous learning te benadrukken.

Lifelong learning
Na dit natuurlijke bruggetje kwam professor Vincent Marchau aan het woord, die ons vertelde over de glansrijke kansen die Lifelong Learning kan bieden in de vorm van summerschools. Vorig jaar kwamen 22 IenW’ers 5 dagen op cursus om licht te schijnen op de luchthaven als knooppunt voor duurzame innovatie en transitie. De cursisten zetten hun tanden in een verbeeldingsopgave waarvoor het noodzaak was om de traditionele bril in te wisselen voor nieuwe glazen. Gabrielle Uitbeijerse (PBL) maakt deel uit van de groep cursisten die afgelopen zomer gewonnen heeft met hun conceptuele innovatie. Haar team heeft het concept HAAS (holiday as a service) bedacht om CO2-uitstoot te verminderen door de beleving in plaats van de bestemming centraal te stellen bij de keuze van vakanties. Reizigers die zich in de Grand Canyon wilden wanen werden bijvoorbeeld aangespoord om in plaats daarvan vergelijkbaar natuurschoon op te zoeken in Portugal. Concept HAAS leidde tot een energieke dialoog met de zaal.

Foto: Alwin Wink | Wink-Photography.nl

Break-out
Na een drietal gloedvolle pitches en een koffiepauze brak het moment aan waarop het gezelschap zich verdeelde over de break-out sessies op locatie: de stad van de toekomst, intelligente voertuigen en het circulaire fundament.

Delftse start-ups
Na de break-out sessies, was het tijd voor pitches van drie glansrijke start-ups. Maaike Stoops heeft ons wakker geschud door aan te tonen dat de cloud processors meer energie verbruiken dan de luchtvaart in zijn geheel. Deze warmte werd voorheen geneutraliseerd door energie slurpende koelers. Start-up Nerdalize maakt dit systeem een paar slagen slimmer door die warmte te gebruiken om huishoudens van warmte te voorzien en koelingskosten en –energie te besparen. Mesbeh Sabur van Circularise vertelde ons op overtuigende wijze hoe we ons voordeel kunnen doen met complexe block-chain technologie om informatieve en communicatieve circulariteit mogelijk te maken en waarde-lekkages tegen te werken. Tot slot gaf Louise Klingen ons inzage in haar dynamische overstromingsmodellen om beslissingsondersteuning te bieden tijdens rampmomenten door ook de interactie met real-life verkeersmodellen in beschouwing te nemen.
 
Continueren samenwerking
Na al deze inspirerende en illustere woorden nam loco-sg Jan-Hendrik Dronkers de afsluiting van het werkbezoek voor zijn rekening. Gevoed door de veelheid aan technische inspiratie en het onmiskenbare en overstemmende optimisme van de dag, eindigde hij door de hoopvolle toon van de samenwerking tussen de TU Delft en IenW te onderstrepen. Dé stad van de toekomst bestaat niet. Vaak zijn wethouders maar al te begerig om snel een concept te pakken en dat vervolgens tot in detail door te werken. Dronkers pleit echter voor een continue leerweg waarbij kleine stapjes in een goede richting wenselijker zijn dan grote sprongen in een onzekere richting. Zijn wens is om de samenwerking niet alleen door een handtekening te consolideren, maar om ook meer effecten te ervaren op de werkvloer, zij het in de vorm van gastcolleges of stages. Om de contacten officieel te continueren en zich te committeren om elkaar ook in het komende jaar vast te houden, tekenden Jan-Hendrik Dronkers en rector magnificus Tim van der Hagen het samenwerkingscontract. Maar zoals Tim uitte, is het tekenen slechts een formaliteit die vastlegt wat voor hen al jarenlang duidelijk was: “wij hebben elkaar gevonden!”

Verslagen break-out sessies