Library missie – vrij laten stromen van kennis

Het delen van kennis is de kerntaak van de Library. Op deze manier verbinden en verrijken we het onderzoek en onderwijs aan TU Delft.  We onderstrepen dat duurzame toegang tot kennis cruciaal is en dat de oorsprong van kennis moet worden erkend. We vinden dat studenten, onderzoekers en bestuurders succesvoller worden als ze kennis van anderen kunnen gebruiken en ze hun eigen kennis delen.

Deze uitgangspunten zitten verweven in ons dagelijks werk, bijvoorbeeld doordat we verantwoordelijk zijn voor het open science programma van TU Delft. En door het aanbieden van goede instrumenten om onderzoeksgegevens te kunnen delen, zoals een betrouwbare Repository en 4TU.ResearchData, met een Data Seal of Approval. Onlangs hebben we Pure geimplementeerd. Dit is ons Current Research Information System, dat management informatie kan opleveren op basis van diverse onderzoeksresultaten. We ondersteunen ook het open en online onderwijsprogramma van TU Delft.

Drie afdelingen:

Research Services
Van het vinden van de juiste bronnen, het beheren van je onderzoeksgegevens, tot het publiceren en verspreiden van de onderzoeksresultaten: Research Services ondersteunt onderzoekers tijdens de hele onderzoekscyclus.

Onderzoekers doen hun voordeel met zowel strategisch advies als praktische tips, afhankelijk van persoonlijke behoeften en ervaring.

Education Services
(bestaande uit de teams: Education Support, Open Spaces, NewMedia Centre en Studium Generale)

Docenten kunnen het team Education Support benaderen om informatievaardigheden in hun onderwijsprogramma op te nemen. Deze vaardigheden helpen TU Delft studenten en PhD kandidaten hoe ze wetenschappelijke informatie moeten vinden en gebruiken. Op dit gebied bieden we online informatie en trainingen over oriënteren op een onderwerp, verder onderzoeken, literatuuronderzoek , verwerken, en publiceren. In het kader van academische zichtbaarheid bieden we hulp met schrijven, publiceren en verspreiden van academische resultaten. Er is een nieuwe Open Science training voor PhD kandidaten.

Open Spaces
Voor het team van Open Spaces staat centraal: ontmoeten, studeren, werken, ontspannen: inspiratie. We streven ernaar een optimale leeromgeving aan te bieden aan studenten die op verschillende manieren willen studeren, elkaar ontmoeten en samenwerken.

Daarom vinden we het belangrijk om diverse omgevingen aan te bieden, van stilte plekken voor concentratie tot ontmoetingsplekken voor interactie. We organiseren tentoonstellingen, lunchlezingen, spelletjes en andere inspirerende of ontspannende activiteiten.

Het NewMedia Centre is zowel adviseur als productiecentrum voor onderzoekers en docenten die met nieuwe media werken.

Studium Generale biedt een divers programma voor TU studenten dat verder reikt dan het verplichte curriculum.

Resources

De Library is verantwoordelijk voor het beheer van een enorme hoeveelheid bronnen. We hebben de grootste collectie van wetenschappelijke en technische literatuur van Nederland in huis. Naast een fysieke collectie van bijna 900.000 boeken, een kaartenkamer en trésor, bieden we toegang tot nog meer online materiaal. Zowel ons Current Research Information Sytem (Pure) en onze repository verzorgen duurzame opslag van wetenschappelijke onderzoeksresultaten van TU Delft.

Naast deze bronnen voor onderzoek en onderwijs heeft de afdeling Resources ook een erfgoedteam. Een van de hoofdtaken van dit team is het inventariseren, beheren en zichtbaar maken van het erfgoed van onze universiteit.

Collectie


Print books:


Ruim 703.000
E-books:
Ruim 140.000

Dissertations:  Ruim 91.000
Journals:

Bijna 50.000, 
inclusief  ruim 19.000 e-journals

Databases:215
/* */