Protonentherapie-onderzoek

Sinds kort worden in het poliklinische centrum HollandPTC in Delft patiënten behandeld met protonentherapie, een voor Nederland nieuwe vorm van radiotherapie tegen kanker. Parallel aan deze behandelingen werkt TU Delft in HollandPTC samen met medische centra LUMC en Erasmus MC aan innovaties in de zorg voor kankerpatiënten. Behandeling, onderwijs en onderzoek gaan hand in hand om tot betere en verantwoorde zorg te komen.

Protonentherapie vereist complexe technologie, met name voor het bepalen van het exacte gebied waar de protonen op gericht moeten worden en van het effect dat de protonen hebben op de kankercellen. Om die reden heeft TU Delft in samenwerking met de partners LUMC en Erasmus MC een uitgebreid onderzoeksprogramma opgezet op het gebied van protonentherapie. 

Innovation in Cancer Care | Research driven proton therapy

Over HollandPTC

HollandPTC is een zelfstandig poliklinisch centrum in Delft, waar patiënten terecht kunnen voor protonentherapie. Protonentherapie is een vorm van bestraling bij kanker die gebruik maakt van protonen in plaats van röntgenstraling. Het voordeel van protonentherapie is dat de meeste stralingsdosis precies in de tumor kan worden afgegeven. Gezond weefsel dat er omheen zit, wordt zo min mogelijk beschadigd, waardoor er minder kans is op bijwerkingen. Het zelfstandig poliklinisch centrum is opgericht door Erasmus MC, LUMC en TU Delft. Samen werken deze instellingen al meer dan 10 jaar aan de introductie van protonentherapie in Nederland, aan klinische en technische innovaties om de therapie verder te verbeteren en aan onderwijs op het snijvlak van medische en technische disciplines. Sinds 2018 worden er in het centrum kankerpatiënten behandeld.   

HollandPTC staat voor onderzoeksgedreven therapie en klinisch gedreven onderzoek, waarbij de klinische behandeling nieuwe onderzoeksvragen inspireert en veelbelovende innovaties getest kunnen worden in de klinische praktijk.  Het gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek binnen HollandPTC richt zich op het aantonen van de meerwaarde van protonentherapie en het verbeteren van de behandeling zelf.