Technische Natuurwetenschappen

15 januari 2018

Majorana’s in de lift

In 2012 stond de wereld van vele natuurkundigen op zijn kop. Voor het eerst werd het exotische Majorana quasideeltje geobserveerd, in het lab van Leo Kouwenhoven. Deze deeltjes blijken een veelbelovende kandidaat voor robuuste quantum bits in een toekomstige topologische quantum computer. Een grote uitdaging is het fabriceren van bruikbare quantum chips, waarin geen verstoringen optreden. Door nieuwe fabricagemethoden is het wetenschappers van QuTech in samenwerking met de TU Eindhoven gelukt om Majorana’s te observeren in sterk verbeterde omstandigheden. Dit sluit alternatieve verklaringen uit én is een stap dichter bij de toekomstige topologische quantumcomputer. De wetenschappers publiceren hun werk vandaag in Nature Nanotechnology.

21 december 2017

Wetenschappers onderzoeken quantumeigenschappen in de tweedimensionale limiet

Omdat elektronische componenten steeds kleiner worden, is begrip van de manier waarop materialen zich op nanoschaal gedragen cruciaal voor de ontwikkeling van de volgende generatie elektronica. Helaas is het erg moeilijk om te voorspellen wat er gebeurt als materialen slechts een paar atoomlagen dik zijn. Om ons inzicht in de zogeheten 'quantumeigenschappen' van materialen te vergroten, onderzochten wetenschappers van de TU Delft dunne plakjes SrIrO3, een materiaal dat behoort tot de familie van complexe oxiden. Hun bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Physical Review Letters.

19 december 2017

TU Delft krijgt nieuw laboratorium voor high-tech elektronenversneller

Binnenkort heeft de TU Delft de beschikking over een splinternieuw laboratorium voor een wereldwijd unieke elektronenversneller faciliteit. Deze faciliteit, die het mogelijk maakt om de eigenschappen van materialen te bestuderen, wordt ondergebracht bij het Reactor Instituut Delft (RID), en gaat APPEAL heten. Dat staat voor Advanced Picosecond Pulsed Electron Accelerator Laboratory. Op maandag 18 december was bij het RID een bijeenkomst om de start van de bouw van de nieuwe faciliteit te vieren.

In de spotlight