TU Delft Reactor Institute

TU Delft Reactor Institute (RID) is samen met de afdeling Radiation, Science & Technology (RST) al 60 jaar het Nederlandse kenniscentrum voor aan straling gerelateerd onderzoek en onderwijs. Met onze kennis en expertise leveren we een belangrijke bijdrage aan fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek.

Onderzoek energie, materialen en gezondheid
Het onderzoek richt zich op verschillende terreinen, zoals duurzame energie, materialen en gezondheid, zowel internationaal als nationaal. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek op het gebied van zonnecellen en batterijen en medische isotopen voor diagnose en behandeling van kanker.

Onderzoeksreactor en faciliteiten
Het RID beheert een unieke onderzoeksfaciliteit: een onderzoeksreactor. Het is een kleine zwembadreactor (2,3 MW). De reactor is niet gemaakt om energie te leveren, maar dient als neutronen- en positronenbron voor onderzoeksinstrumenten. Daarnaast zijn er radiochemische laboratoria. Het RID is expert in veilig omgaan met straling. Via consulten en cursussen op alle niveaus delen we deze kennis.

Noodzaak tot investeren in de nucleaire kennisinfrastructuur om de koppositie in het unieke Nederlandse nucleaire en stalingsecosysteem te behouden
De  TU Delft heeft een integrale visie gepresenteerd op de Nederlandse wereldpositie in het nucleaire en stralingsecosysteem. Dit ecosysteem levert een grote en cruciale bijdrage aan de energietransitie, effectieve gezondheidszorg en de materiaaltransitie. Lees meer in dit nieuwsbericht.

Onderzoek