Zachte gecondenseerde materie

Caseïnemicellen, liposomen en bacteriën zijn grote colloïden, die veel gebruikt worden in de voedingsindustrie en biologie. Sommige colloïden kunnen aggregeren tot visco-elastische gels van veel grotere lengtes, zoals bij de vorming van kaas en yoghurt uit melk, waar de caseïne-micellen van de melk samenklonteren.

Deze materialen kunnen worden onderzocht met met het SESANS-instrument, dat een brede waaier aan lengtes toegankelijk maakt. Binnen dit brede bereik is SESANS gevoelig voor correlaties van dichtheidsschommelingen in monsters.

Spin-Echo Small Angle Neutron Scattering (SESANS) is in staat om lengteschalen in de werkelijke ruimte van 30 nm tot 15 μm te meten, waardoor het instrument ideaal is voor het meten van de structuur van colloïdale systemen. Grote colloïdale systemen, zoals levensmiddelen, verf en wasmiddelen, zijn moeilijk te bestuderen met conventionele verstrooiingstechnieken.

De structuur wordt gemeten als een projectie van de correlatiefunctie van de dichtheidsverdeling. De kinetiek in een monster kan worden bestudeerd als verandering in de structuur in de tijd. Voor veel systemen kan dit analytisch gemodelleerd en numeriek gesimuleerd worden voor statische en kinetische gevallen, zoals in aggregatie.

Relevante faciliteiten