PEARL Neutron powder diffractometer

PEARL is een nieuwe neutronenpoederdiffractometer bij het Reactor Instituut Delft. Meetinstrument PEARL verbetert het energie materialen onderzoek van de TU Delft. PEARL is uniek in Nederland en is ook open voor onderzoekers buiten de TU Delft.

Diffractie

Neutronendiffractie is een belangrijke techniek voor het bestuderen van de atoomstructuur diep onder het oppervlak van materialen en is erg gevoelig voor elementen als waterstof en lithium in energiematerialen. PEARL is geschikt om nauwkeurig lithium in batterijen te lokaliseren. De atomaire resolutie van PEARL wordt ook ingezet bij opslagmaterialen voor waterstof en ammonia en magnetocalorisch materiaal voor energieconversie. De techniek leent zich ook voor onderzoeksgebieden, zoals bijvoorbeeld zeolieten, thermo- en ferro-electrics en zonnecellen.

Slim ontwerp
Door een nieuw slim ontwerp kan PEARL vergeleken worden met de beste neutronen poederdiffractometers  in de wereld, zelfs al hebben die een tien keer sterkere neutronenbron. De prestatie van het instrument is getest met nieuwe batterij- en magnetocalorische materialen van de TU Delft en nieuwe katalysatoren van de TU Eindhoven en thermoelectrics van de Rijksuniversiteit Groningen.

Contact

Je vragen en opmerkingen over PEARL ontvangen we graag op: j.plomp@tudelft.nl.

OYSTER

PEARL is gerealiseerd binnen het programma OYSTER Optimised Yield – for Science, Technology & Education – of Radiation)  waarvoor de TU Delft in 2012 een subsidie van de Nederlandse overheid ontving.