Frans van der Helm benoemd tot KNAW-lid

Nieuws - 04 mei 2020 - Webredactie Communication


De KNAW heeft achttien nieuwe leden gekozen, waarvan vier afkomstig van de TU Delft. Tot die vier behoort ook professor Frans van der Helm, hoogleraar Biomechatronics and Bio-robotics bij de afdeling BioMechanical Engineering.

Frans van der Helm (1960)
Hoogleraar biomechatronics & human-machine control
Frans van der Helm slaat met zijn onderzoek een brug tussen biomedische wetenschappen en werktuigbouwkunde. Hij integreert theorieën van neuromusculaire controle door de hersenen en via het ruggenmerg, met zeer geavanceerde spier-skelet-modellen, om inzicht te krijgen in de neurale en biomechanische principes van menselijke bewegingen. De methoden en modellen die hij heeft ontwikkeld blijken breed toepasbaar: van robotica en semi-autonoom rijdende auto’s tot blessurepreventie in sport als gewrichtsimplantaten en chirurgische technologie. Van der Helm is een van de boegbeelden en aanjagers van samenwerking tussen clinici en technici, een veld dat nu sterk in opkomst is. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de oprichting van Medical Delta, waarin vele partijen waaronder academische ziekenhuizen en de TU Delft samenwerken aan technologische oplossingen voor duurzame zorg.

De drie andere nieuwe TU Delft leden zijn: Ibo van de Poel, Jack Pronk en Barbara Terhal

Meer informatie
Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties. Lees het complete bericht hierover van de KNAW.

Lees ook: