Pieternel Levelt directeur Amerikaanse NCAR

Nieuws - 03 december 2020 - Webredactie

In het eerste kwartaal van 2021 start Pieternel Levelt (professor in Remote Sensing of the Earth Atmosphere) als directeur bij het National Center for Atmospheric Research (NCAR), gevestigd in de stad Boulder (Colorado). Ondanks haar verhuizing naar de VS zal zij als deeltijdhoogleraar verbonden blijven aan onze faculteit.

Zij wordt directeur van het onderdeel ACOM (Atmospheric Chemistry Observations & Modelling). Dit instituut werd eerder geleid door  Nederlandse Nobelprijswinnaar Paul Crutzen en de wereldwijd bekende atmosfeeronderzoeker Guy Brasseur. ACOM richt zich volledig op onderzoek aan de atmosfeerchemie van de aardatmosfeer.  

Pieternel is geen onbekende bij dit prestigieuze wetenschappelijke instituut. Ze kwam voor het eerst naar NCAR als gastwetenschapper in 1997 en is sindsdien teruggekeerd voor talrijke samenwerkingen met collega's van ACOM, de National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA) en de University of Colorado Boulder. Ze is ook lid van de adviesraad van ACOM.

Momenteel is Levelt hoogleraar aan de TU Delft. Zij zal als deeltijdhoogleraar verbonden blijven en ook in deeltijd verbonden blijven aan het KNMI, waar zij op dit moment hoofd van de afdeling R&D Satelliet Waarnemingen is. Haar rol als principle investigator (PI) van OMI zal zij voortzetten. Voor Levelt betekent deze aanstelling ook een verhuizing naar Boulder.

Pieternel kijkt uit naar deze fantastische omgeving en schitterende baan: ‘Het is een eer om directeur te worden van ACOM, een toonaangevend instituut voor atmosferisch onderzoek. ACOM richt zich op alle aspecten van observatie, instrumentatie en modellering van atmosferische chemie. Op dit moment een zeer belangrijk gebied vanwege alles wat speelt rond luchtvervuiling, de impact van COVID-19, de bosbranden en klimaatverandering. Met de ervaring van de twee satellietinstrumenten OMI en Tropomi, als wetenschappelijk initiator en principle investigator, en met mijn leiderschap  van een internationaal team van onderzoekers kan ik bijdragen aan de toekomst van ACOM.’

Lees meer over het onderzoek van Pieternel Levelt en haar werk aan OMI en TROPOMI in Stories of Science