Tech for Health: bouw uniek lab Erasmus MC voor pijnbestrijding bij artrose

Nieuws - 10 maart 2021

Deze maand startte het Universiteitsfonds samen met de TU Delft de campagne: Tech for Health | Betere zorg dankzij Delftse technologie. De campagne bestaat uit zeven baanbrekende en illustratieve onderzoeken die ieder symbool staan voor de vele unieke innovaties en samenwerkingen die binnen de TU Delft en de medische centra plaatsvinden.

Een van deze  onderzoeken betreft de bouw van een uniek lab in het Erasmus MC voor de ontwikkeling van een nieuwe technologie voor precisiediagnostiek en pijnbestrijding bij artrose. Jaap Harlaar, hoogleraar Biomechatronics & Human-Machine Control, leidt dit project. Harlaar wil de klassieke biomechanica die de bewegingen van de mens met gebruik van bijvoorbeeld bewegings- en krachtregistratie bestudeert combineren met technieken uit de radiologie. In het nieuw te bouwen lab in het Erasmus MC voegt hij fluorscopie toe aan biomechanica. Met behulp van een dubbel röntgenapparaat wordt precies gekeken hoe de botten ten opzichte van elkaar bewegen. Een 3D model vertaalt dat naar de mechanische belasting van het kraakbeen. 

Jaap Harlaar: “Zo zien we wat er per persoon aan de hand is en welke behandeling nodig is om klachten te verminderen. Deze ‘precisiediagnostiek’ scheelt tijd, geld en vooral veel ongemak en pijn bij de patiënt.”

Lees meer over het project en over Tech for Health