Dingen voelen via het scherm van je smartphone

Nieuws - 11 april 2022 - Webredactie 3mE

Stel je voor dat je het scherm van je smartphone aanraakt en de penseelstreken van Van Gogh zou kunnen voelen, de vacht van je huisdier op een foto, de stof van een jurk wanneer je online winkelt of het weefsel in medische beelden.  Yasemin Vardar, assistant professor bij de afdeling Cognitive Robotics (CoR), wil dit in de toekomst mogelijk maken door een algoritme te ontwikkelen voor zogenoemde wrijving modulerende haptische displays. Hiervoor wil zij een structuur ontwikkelen die gebaseerd is op sensatie. Deze week ontving zij de Veni-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Yasemin Vardar: “Met het ontwerp van wrijving modulerende haptische displays  zou het mogelijk zijn om de textuur van objecten op digitale afbeeldingen te kunnen voelen. De grootste uitdaging is echter dat ik afhankelijk ben van data van eerder geregistreerde vingerinteracties. Deze databases bestaan uit een  beperkte verzameling van oppervlakten. Het is kostbaar en bijna onmogelijk om deze databases aan te vullen met nieuwe hoogwaardige opnames. Ik kan deze doorbraak wel realiseren door een generiek geparametriseerd model te formuleren dat elke tactiele textuur kan emuleren over verschillende menselijke sensaties zoals ruwheid en gladheid. Dit wil ik gaan ontwikkelen. Als dit lukt kan mijn onderzoek grote wetenschappelijke en maatschappelijke impact hebben op diverse gebieden zoals die van robotica, gezondheidszorg, communicatie, revalidatie, kunst en e-commerce.”

Veni

78 veelbelovende jonge wetenschappers ontvingen van NWO Veni-financiering van maximaal 280.000 euro. Het gaat om zestig onderzoekers uit het domein Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en achttien uit de Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW), die de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder kunnen ontwikkelen. De Veni’s voor de domeinen ENW en ZonMW werden in december 2021 bekend gemaakt. Negen Delftse onderzoekers ontvingen de Veni uit het domein SGW en TTW. Lees meer: Veni’s voor negen Delftse toponderzoekers (tudelft.nl)