TU Delft CiTG en Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelen dataplatform

Nieuws - 09 juni 2022 - Webredactie

TU Delft en Havenbedrijf Rotterdam gaan een nieuw dataplatform voor grondkerende constructies ontwikkelen. Met het dataplatform wordt het een stuk eenvoudiger om besluiten te nemen over hoe en wanneer deze constructies, zoals kademuren en damwanden, moeten worden beheerd. Op 8 juni tijdens de conferentie Port & Waterways, tekenden Egbert van der Wal, Director Port Development en Stefan Aarninkhof, hoogleraar hydraulic engineering, een ‘Memorandum of Understanding’ waarmee de gezamenlijke inzet en de samenwerking met onder andere DigiShape en SmartPort is bekrachtigd. 
 

Karrenvracht aan projectdata

Data over grondkerende constructies is dikwijls niet goed toegankelijk. Of, omdat deze verspreid is over verschillende assets-owners, niet goed beschikbaar. Door het ontwikkelen van een open dataplatform, waarop het Havenbedrijf Rotterdam en andere beheerders hun data kunnen delen, hopen de samenwerkingspartners meer inzicht te geven in de feitelijke staat van diverse constructies in gebieden. Ook gaat de TU Delft, op basis van de aangeleverde datamethoden ontwikkelen voor het beter beoordelen, toekomstbestendig vervangen en beheren van de infrastructuur. 

Voor ons als TU Delft is dit een zeer belangrijke er kansrijke ontwikkeling. Er ligt een karrenvracht aan projectdata die op dit moment onder de radar blijft en dus niet gebruikt kan worden voor verbeteringen op toekomstige projecten. We staan in de startblokken om met behulp van de nieuwste data-analyse technieken wat aan te gaan doen

Stefan Aarninkhof
Kademuur Amaliahaven (Maasvlakte) - Foto: M. Koningsveld licensed under CC-BY-SA

Klein beginnen

Digishape, die het platform helpt ontwikkelen, begint klein. Eerst met twee organisaties die een dataproduct ontwikkelen om een nijpend probleem in de watersector aan te pakken: de vervanging en renovatie van kademuren en damwanden. “Als het product eenmaal staat en zijn bruikbaarheid heeft bewezen, kan de hele watersector er in de toekomst gebruik van maken,” aldus programmamanager Chris Karman.


Start met data van ankerproeven

Het eerste project gaat in juni 2022 van start. Op basis van data over ankerproeven wordt inzicht gegeven in de bewezen sterkte van kademuren. Hieruit zou bijvoorbeeld kunnen blijken dat kademuren sterker zijn dan gedacht, en meer of anders belast kunnen worden. Ook wordt gewerkt aan een project dat op basis van installatiedata de kennisonzekerheid over de ondergrond kan reduceren.